Balatonalmádi Néptáncgála Balatonfűzfőn

balaton.vehir.hu Forrás: Töltési Erzsébet Fotó: Töltési Erzsébet 2018. 05. 18. 22:25

Balatonfűzfő, 2018. május 18., péntek - Pénteken este tartották a Balatonalmádi Néptáncműhely "Közelről" című fergeteges gálaestjét a Balaton-parti településen a Vágfalvi Ottó Művelődési Ház színháztermében. A gálára rengetegen voltak kíváncsiak. Töltési Erzsébet tudósítása. Néptánc-központ születik?

 

A képgaléria ITT tekinthető meg!

Fergeteges gálaestet tartott Balatonfűzfőn a Balatonalmádi Néptáncműhely.

Húsz évvel ezelőtt  a Gurgolya és a Kökörcsin gyermekcsoporttal indult útjára a csoportokat ma „Balatonalmádi Néptáncműhely” néven egybefogó  néptáncegyüttes Dékmárné Forgács Zsuzsanna vezetésével, akinek ma három gyermeke is táncol az együttesben.

Tizenöt évvel ezelőtt vette át a csoportokat Kreutz Károly, aki azóta sok éven át, fűtetlen próbatermekben, soha fel nem adva folytatta a munkát a gyerekekkel és mára Szollár Szilviával 62 főt számláló együttessé varázsolták a közösséget.

Az együttes ifjúsági –felnőtt csoportja most ünnepli 5. évfordulóját.

A gyerekek már tavaly versenyezni kezdtek, arany és ezüst minősítéseket szereztek. Az ifik idén versenyeztek először, mégis megnyerték a területi kamara néptáncversenyt.Két versenyző Szalai Rozália és Babodi Flóra „Bakony Virágai Díjat” nyertek a területi szólótáncversenyen, az országos versenyen pedig különdíjat nyert az együttes.

A Balatonalmádi Magocskák Alapítvánnyal szerződést írtak alá, ezzel az együttes összlétszáma a megfelelő  utánpótlást biztosító 287 főre nőtt.

A fűzfői kultúrházban megrendezett gálaest elején KALOCSAI  leánytáncot láthattak az érdeklődők, amivel különdíjat nyertek a III. Országos Karikázó Fesztiválon.  A Váradi Bence és Molnár Eszter munkáját dicsérő viseletek egyedi és hiteles összeállítását a zsűri a megtisztelő Török Róza Díjjal jutalmazta.

A nyitószám után az óvodás Kökörcsin csoport műsora galgamenti játékos táncokkal, utána pedig Észak-mezőségi, bonchidai blokk következett, melyben a méltóságteljes uradalmi központ különleges dallamvilágú táncait mutatták be. A Néptáncműhely tagjai jártak a cigánysoron is, saját gyűjtésükből elevenedtek meg cigánytáncaik.

Ezután  szatmári gyermekjátékok következtek, majd egy szintén szatmári falucskából való tyukodi párostánc, amivel Babodi Flóra a Bakony Virágai Díjat nyerte el a területi szólótáncversenyen!

Ezt követően TÁPAI gyermektáncokban, majd a táncok királynőjének joggal nevezett Kalotaszegi táncokban gyönyörködhettünk. A MOLDVAI táncokban együtt örvendezett és mulatott kicsi és felnőtt táncos.

A pergő, különleges MAGARSZENTBENEDEKI  táncokat a Küküllő- menti tájegység színtiszta magyar faluja sokszor parodikus, már-már pantomim elemeket tartalmazó „vénes” tánca is díszítette.

A díjnyertes maglódi táncprodukció hangulata palóc-szlovák hangulatot idézett.

A finálé kalocsai marscsárdás és polgári táncokból állt, a közönség tapsával kísérve.

Kedves színfoltja volt az estnek, mikor három régi táncosuktól elköszöntek: Szerdahelyi BorbálaBors Luca és Tányéros Vince megnőttek, csodálatos felnőttekké, táncosokká értek, és más városban folytatják egyetemi tanulmányaikat.

Az együttes vezetői bejelentették, hogy pályázatukat eredményesnek nyilvánították a Csoóri Sándor programban,így komoly támogatást remél az együttes amit további meseszép viseletek vásárlására fordítanak majd.

Még egy pályázatot beadtak a vezetők-  táncház sorozat rendezésére is. Sikeres pályázat esetén újra felvirágozhat az együttesvezetők által indított nagy múltú Mandulás-táncház sorozat is! 

Az elmúlt 15 év során észrevétlen nőtte ki magát az együttes: A semmiből komoly szakmai jelentőségű munkát végző csoporttá.

 

Gratulálunk!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!