Elkezdődött az óváros rehabilitációja

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2021. 01. 20. 18:59

Már bontják a Kossuth utca 26-ban álló házat, ezzel elkezdődött a Zöld város program keretében az óváros rehabilitációja. Az elbontott ház helyére a Járási Hivatal épülete kerül, a 28. szám alatti házat szintén elbontják, itt járási törvénykezési hely lesz. A fejlesztés két ütemben zajlik, várhatóan április végén elkezdődhet a felső városrész rehabilitációjának önkormányzati beruházása is . olvasható a balatonfured.hu oldalon.

A Zöld város program keretében, a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti városrész rehabilitációja valósul meg. A Kossuth utca – Alsó köz- Segesdi utca- Somogyi utca határolta 7500 négyzetméteres területen felújítják az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket (Kossuth utca 24. 22. 20.) új, nyitott tereket, parkokat alakítanak ki. Az elképzelések szerint egy gépkocsi mentes, parkosított, szolgáltatásokat kínáló településközpont létesül a felső városrészben.

A Járási Hivatal illetve a törvénykezési hely épületeinek munkálatai a megyei kormányhivatal beruházásában már zajlanak, az építkezés az év végére befejeződik. Az óváros további rehabilitációjára kiírt megismételt közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van, várhatóan ez év áprilisban megkezdődnek az önkormányzat beruházásában a munkálatok.

Az új városközpont kialakítása Varga Tamás DLA Ybl Miklós-díjas építész tervei alapján történik.
– Fontos, hogy Balatonfüreden a vasút feletti településrésznek is legyen egy központja, amely méretében, kialakításában illeszkedik a kisvárosias miliőbe. Az Ófalu kisvárosias léptékét megtartva, kortárs építészeti megoldásokat is alkalmazva rehabilitáljuk a felsővárosrész magját. Megtartjuk a jelenlegi karaktert, maradnak a kis sikátorok, nem növeljük az épületek tömegét, parkosítunk, új köztereket alakítunk ki – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Varga Tamás, a több füredi középületet is tervező, építészmérnök, egyetemi docens, aki érzelmileg is kötődik a városhoz, hiszen dédnagymamája abban a Kossuth utca 24. szám alatti házban lakott, amely egyike a városrész megújítása során megmaradó épületeknek.

További részletek a balatonfured.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!