A város több közterületén kötelező a maszkviselés

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2020. 11. 11. 21:20

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések miatt változtak a maszkviselési szabályok. Hat éven felül mindenki köteles az orrát és száját elfedő maszkot viselni a zárt helyeken, a 10 ezer főnél nagyobb településeken pedig a polgármester kijelölte közterületeken is kötelező a maszk használata - írja a balatonfured.hu

 

Balatonfüreden november 12. csütörtök, reggel öt órától kötelező a szájmaszk használata a legforgalmasabb közterületeken, azaz a Szent István téren, a Vásárcsarnok-, a Rendelőintézet-, a Kormányhivatal- és az Ady Endre utcai Posta környezetében – tudtuk meg Bóka István polgármestertől, aki hangsúlyozta: a maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok betartása továbbra is nagyon fontos.

Sportolás közben, a parkokban és zöldterületeken azonban továbbra sem kötelező tartani a maszkviselési szabályt.

Térkép, részletes utca leírás a kötelező közterületi szájmaszk viseléséhez

(Az önkormányzat várja az észrevételeket, a város mely területein lenne még életszerű bevezetni a kötelező szájmaszk használatot.)

A kormány-rendelet szerint kötelezően maszkot kell viselni:

– a tömegközlekedési eszközökön és a várótermekben
– az éttermekben, vendéglátóhelyeken, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban
– a postán
– az egészségügyi intézmények területén
– a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva álló területén, valamint minden egyéb olyan helyiségben, ahol ügyfélfogadás zajlik, és rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak egy időben.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint, akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat, pénzbírságot kaphatnak, ez minimum 5 ezer, maximum 500 ezer forint lehet.

Este 8-tól reggel 5 óráig kijárási tilalom van érvényben országosan, így a városban is. Ez alól csak az igazolt munkavégzés illetve egészségügyi esetben van kivétel. Kutyát sétáltatni is lehet a kijárási tilalom alatt, a lakóhelyünk 500 méteres körzetében.

A járványügyi korlátozásokról itt írtunk.

Minden önkormányzati fenntartású intézményben megtették a szükséges intézkedéseket, így bezárt többek között a Vaszary Galéria, a Jókai Emlékház és valamennyi városi kulturális intézmény. Zárva tart a mozi, a könyvtár. Elmaradnak a városi rendezvények, ahogy a hagyományos adventi programok is. Részletek itt.

A város középiskolái áttértek az online oktatásra. Az óvodai, bölcsődei és egészségügyi intézmények működnek tovább, a dolgozókat folyamatosan tesztelik majd - olvasható a balatonfured.hu oldalon.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!