Balatonfüredről cél az olimpia!

balaton.vehir.hu 2020. 03. 11. 17:35

Balatonfüred, 2020. március 11. szerda - Sikeresen zárja a szezont a balatonfüredi Polányi Lili. A 15 éves alpesi síző március első hetében az ausztriai St.Lambrecht-ben tartott Országos Bajnokságon a felnőttek közé felnevezve a legjobb 6-ba került, korosztályában pedig 3 bronzérmet szerzett. Nemzetközi versenyeken is sorra ér el dobogós helyezéseket. Jelenleg U16-ban, korosztályában vezeti a Magyar Kupát. A diákolimpia országos döntőjében "A" kategóriában állhatott a legfelső fokra e mellett Veszprém megye jó tanuló jó sportolója díjat kapott ebben a tanévben. Polányi Lili hírportálunk kérdéseire válaszolt.

  

-        Balaton parti lányként hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a sportággal?

-        Már 3 éves koromtól eljártunk apukámmal síelni. Egy idő után úgy gondolta elég ügyes vagyok a havon ezért keresni kezdett egy edzőt nekem. Idén 5 éve, hogy a jelenlegi szövetségi kapitány Fábián Attila kezei közé kerültem és ő tanította meg az alapokat. 2018-tól pedig a Freeride Club csapatában a kortársaim között síelek, versenyzek.

-        Van kedvenc számod?

-        A gyorsasági számokat szeretem, nemzetközi sikert is szuper óriás műlesiklásban értem el, de rengeteget szlalomozunk és óriásozunk, így azokat is egyre jobban szeretem.

-        Hogyan tartod formában magad, ha nem vagy havon?

-        Ha nem edzőtáborban vagy versenyen vagyok tornaedzésre és balettra járok a suli után. Szappanos Bence az edzőm a csapatban, ő gondoskodik róla, hogy otthon vagy edzőteremben sí specifikus szárazedzéseket csináljak heti 6‑7 alkalommal legalább.

-        Hogy néz ki egy napod az edzőtáborban?

-        Viszonylag korán felkelünk, mert az elsők között kell a pályán lennünk. Általában a pálya alján átöltözünk, alaposan bemelegítünk, majd van 4-5 óra havas edzésünk, körülbelül délig. Ahogy lemegyünk a hegyről megebédelünk és tanulunk. Délután pedig szárazedzésünk van.

-        Szoktatok táborokban kirándulni, várost nézni?

-        Nem szokott rá idő jutni, általában inkább pihenéssel, esetleg filmezéssel töltjük a szabadidőnket. Természetesen rengeteget beszélgetünk egymással. Szerencsére mindenki olyan jó kapcsolatban van mindenkivel, hogy bármit megoszthatunk egymással, nagyon jó a társaság a csapatban.

-        E mellett a rengeteg edzés mellett mikor van időd kikapcsolódni? Van valami hobbid?

-        150 napot vagyok havon. Nagyon nehéz időt szakítanom a másik kedvenc sportomra, a tornára és a balettre. Tornából most megnyertük a diákolimpia országos elődöntőjét, készülünk az országos döntőre ahol a címvédés a cél. Hobbim még a lovaglás, és nagyon szeretek olvasni is, bár sajnos egyre kevesebb időm van rá.

-        Hogyan tudsz ennyi edzés mellett az iskolában teljesíteni?

-        Veszprémbe a Lovassy Gimnáziumba járok. Szerencsére az iskola vezetése és tanárai támogatnak a sportolásban. Nagyon sok a hiányzásom, de mindig fordulhatok hozzájuk, ha segítség kell. Persze a legtöbbet az osztálytársak segítenek, akik minden nap küldik a tananyagot. Csak így tudom pótolni a lemaradásokat. Egyelőre nincs gond, csak néha csúszik be egy négyes az ötösök közé.

-        Van példaképed a síelők között?

-        Lindsey Vonn. Nem volt kiskorában tehetséges síelő, de nagyon nagy akaratereje és hihetetlen szorgalma volt, ezért amíg versenyzett a világ legjobb női síelőjének számított.

-        Melyik versenyeredményedre vagy a legbüszkébb?

-        Tavaly decemberben egy francia FIS serdülő versenyen Barcelonnetteben tízedik, januárban Reiteralmon pedig egy angol nemzetközi versenyen második lettem. Ezeket a kedvenc számomban szuper óriás műlesiklásban tartották. A magyar versenyek közül nagyon örültem, hogy serdülőként felnevezve az ifikhez, szlalomban és összetettben is ötödik lettem, a felnőttek között pedig hatodik. Nem gondoltam volna, hogy technikai számban sikerül ilyen eredményt elérnem.

-        Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

-        Szeretnék bekerülni a válogatott ˝A˝ keretébe, és jövőre már ifiként a FIS versenyeken a lehető legjobbat nyújtani. Nagy álmom, hogy alpesi sízőként egyszer kijuthassak az olimpiára, mindent megteszek, hogy méltó legyek rá!

-        Ennyi siker mellett van bármi, ami hiányzik az életedből?

-        Háááát….(nevet) ha egy nap nem csak 24 órából állna, az sokat segíteni rajtam.

Életképek:

Magyar bajnokság 2020

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!