Dés László: Kiderült, van érzékem hozzá

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2019. 08. 07. 20:58

Az egyik legsokoldalúbb magyar zenész, jazz szaxofonos, több, emblematikus sláger szerzője. Magabiztosan ugrál a műfajok között, makacsul ragaszkodik a kortárs írókhoz és még mindig hisz a közösség erejében. A neve védjegy. Dés László Balatonfüreden ad koncertet, Básti Juli és Tóth Vera társaságában, akiknek stílszerűen erre az alkalomra új dalt is írt. Hatvanöt évesen úgy döntött, elénekli saját dalait.

 

– Mi vagyunk a Grund! – ez a címe a koncertjének. Áthallásos cím, társadalmi üzenetnek szánja?
– Az évek óta nagy sikerrel játszott Pál utca fiúk darabunk egyik dala ez, amely önálló életet él, nagyon népszerű lett, annak ellenére, hogy a rádiók nem játsszák. A grund a haza metaforája a regényben és a darabban is, Nemecsek maga ezt többször el is mondja. A regényben egy közösség kovácsolódik, akik meg akarják védeni a saját grundjukat. Mindenkinek van grundja, a családja, a szerelme, a háza, a kertje, a táj, ahova született és még sorolhatnám. Mi vagyunk tehát a grund. Mi így együtt, sokféle emberek, mégis együtt alkotjuk mindazt, amiben élünk. A közösségi érzést szeretném feléleszteni ezzel a címadással, ami nagyon hiányzik a mostani életünkből. (Dés László augusztus 15-én, csütörtökön ad koncertet a Gyógy téren. Részletek itt.)

– Egy jelentős életművel a háta mögött, 64 évesen készítette el első szerzői-előadói lemezét az Éjféli járatot. Mi késztette arra, hogy éppen most előadóként is a közönség elé álljon?
– Sose gondoltam, hogy egyszer énekes előadóként színpadra állok. Aztán úgy alakult, hogy 1994-ben a Patika tévésorozatban a Vigyázz rám című dalt, én magam énekeltem fel a lemezre. Sláger lett. Rácsodálkoztam, – tudom ezt csinálni. Később is volt erre példa, a Férfi és nő albumon, több dalt is elénekeltem. El is határoztam, hogy írok magamnak egy lemezt, de aztán elvitt az élet, balett zenét írtam, felkértek a Pál utcai fiúk darab megírására, szóval ment a halogatás. Azt mondtam magamnak: ha 2018 nyár végéig nem kezdem el a saját lemezemet, akkor felhagyok vele. Megírtam, a közönség pedig jól fogadta. Ha ez nem így lenne, valószínűleg szerényen visszahúzódnék a dolgozószobámba.

További részletek a balatonfured.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!