Horváth Ildikó: Magyarországon nagyon fontos a családok és a gyermekek egészségének védelme

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2019. 05. 31. 16:09

Balatonfüred, 2019. május 31., péntek (MTI) - Magyarországon a családok és a gyermekek egészségének védelme kiemelten fontos, ezért kap nagy hangsúlyt a dohányzás visszaszorítása is - húzta alá az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára pénteken Balatonfüreden, a dohányzásmentes világnap alkalmából tartott rendezvényen.

  Horváth Ildikó a tárca által meghirdetett, Három generációval az egészségért elnevezésű pályázat keretein belül rendezett programon azt hangsúlyozta, hogy a 2010 óta hozott intézkedések eredményeként 2017-re félmillióval szorult vissza a dohányosok száma, csak minden negyedik ember gyújt rá. Ehhez hozzájárult a nemdohányzók védelméről szóló törvény megalkotása, a dohányboltok számának csökkenése, valamint a dohánytermékek adótartalmának növelése - közölte az államtitkár. Nagy eredménynek nevezte, hogy 95 százalékban teljesül az az elvárás Magyarországon, hogy a munkahelyeken és a közösségi tereken nem terhelik a dohányosok a nemdohányzókat.

    Elmondta, hogy a népegészségügyi feladatok ellátására kiírt, Három generációval az egészségért elnevezésű pályázat összege 5,4 milliárd forint; 81 háziorvosi praxisközösség nyert.
    A pályázat égisze alatt a nyár folyamán induló munka célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, az egészségtudatosság erősítése, az onkológiai szűréseken való részvétel növelése és a gyermekek egészséges életre nevelése.
    Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője azt emelte ki, hogy a dohányzás világszerte problémát okoz, 8 millió feletti a dohányzáshoz köthető halálozások száma évente, ebből 1 millió eset passzív dohányost érint. A WHO az idén nagy hangsúlyt fektet a tüdő védelmére - fűzte hozzá.
    Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap- és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóságának megbízott vezetője arról beszélt, hogy százból mindössze három embernek sikerül önállóan leszoknia a dohányzásról, orvosi segítséggel pedig 25 százalékos ez az eredmény. Ezért a rászokást kell megelőzni - fűzte hozzá.
    Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója hangsúlyozta, a dohányzás számos fontos szervet károsíthat, és Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedésből következő halálozás egyharmadáért a dohányzás tehető felelőssé.
    A "Három generációval az egészségért" program egyik fontos elemének nevezte a kardiológus és a háziorvos közötti kapcsolat erősítését, aminek szavai szerint az utógondozás szempontjából van nagy jelentősége. 
    Veress Gábor, a balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet és a megelőzés fontosságáról beszélt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!