Ne veszítsük el a játékos kedvünket

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2019. 04. 03. 10:24

Jótékonysági koncertet ad a Füred Dixieland Band. Az autentikus dixieland-swing zenei örökségét tovább vivő együttes vendége ezúttal Falusi Mariann és Kamarás Iván lesz. Az Ella Fitzgerald hangját idéző, Artisjus-díjas Falusi Mariannt kérdezte a balatonfured.hu a koncertről és a közös zenélés öröméről.

 

– Elég nagy a közös repertoárunk a zenekarral, Ella Fitzgerald és Luis Armstrong számait biztos megcsillogtatjuk majd, de szerintem a koncertbe sok más is belefér. 35 évvel ezelőtt a Ki mit tud?-on énekeltem egy Ella Fitzgerald dalt, igyekszem rávenni a zenekart, hogy gyakoroljuk be, lehet ez is megszólal Füreden. Küldtem nekik kottát, de persze én is készülök, gyakorlok. Dervalics Robival szeretek együtt zenélni, mert szinte bármit el tud játszani.

– Sokadszorra fogadja el a zenekar meghívását, több közös koncertet adott már Dervalics Róberttel is.

– Dervalics Robi fantasztikus zenész, egy komoly ritkaság. Évekkel ezelőtt meghívott egyszer a zenekar egyik koncertjére vendégfellépőnek, nem ismertem őt korábban. Megrendítő öröm volt számomra látni a zenekar működését, ahogy Robi zenél, ahogy a személyisége átüt a zenén. Amint vége volt a koncertnek egyből szóltam, máskor is szeretnék jönni és próbáljunk új számokat.

– Már nem is vendégművész a zenekarban?

– A vendégművész általában felmegy a színpadra, tessék-lássék elénekel két számot és kész. Ez nem én vagyok. Barátkozni jövök ide, élvezni a közös zenélést. Részese vagyok a produkciónak. Nagyon örülök, hogy folyamatos együttzenélésnek tűnik már ez a kapcsolat a Füred Dixieland-el, örülök, hogy számítanak rám, ez feltölt engem is energiával

– Kamarás Iván is fellép a koncerten, aki énekel és gitározik is majd. Zenéltek már együtt?

– Itt lesz Kamarás Iván? Nem is tudtam róla, nagyon boldog vagyok. Gyerek kora óta ismerem Ivánt, Lang Györgyi Pécsett volt színésznő, Iván is pécsi, szüleivel nagyon jó barátok vagyunk, innen a korai ismeretség. Mindig örülök, ha látom, az meg hogy a színpadon is találkozunk, még jobb. Ez nekem is meglepetés.

– Akkor a standard számok mellett hallhatunk néhány improvizációt is?

– A jazz érdekes műfaj, szinte adja magát az improvizáció. Az improvizáláshoz azért kell egy alapbizalom a zenészek felé, de leginkább önbizalom. Csak akkor jó az improvizálás, ha van mondanivalód. Nem szabad öncélúvá válnia, kell, legyen funkciója, vigyen előre engem is és a teljes produkciót. A jazz zenének ez a lényege, ettől lesz izgalmas, spontán, ezért szeretjük. Az egész életem egyébként improvizálásban telik, Lang Györgyivel a Pa-Dö-Dö koncerteken is rengeteget improvizáltunk, mindig történik valami új, minden előadás más. Számomra fontos, hogy az ember ne veszítse el a játékos kedvét. A jazz, a színpadi lét, erre nekem kitűnő lehetőséget ad újra és újra.

 

A Füred Dixieland Band április 18-án, csütörtökön ad koncertet Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben. Az est teljes bevételét jótékonysági célokra ajánlották fel. Részletek itt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!