Maradjon gyanakvó!

balaton.vehir.hu Forrás: Szabó Zoltán bűn- és balesetmegelőzési előadó Balatonfüredi Rendőrkapitányság 2019. 03. 22. 11:29

Nem életszerű, hogy idegen személyek pénzt akarnának bárkinek is átadni. Ha az idegen arra hivatkozik, hogy valamelyik közműszolgáltatónál (pl.: víz-, vagy gázművek) Önnek túlfizetése van, jusson eszébe, hogy ezeket az összegeket a szolgáltatók mindig a Magyar Postával küldetik lakcímre, vagy egy későbbi csekkjének az összegéből vonják le! De semmi esetre sem küldik házhoz egy idegennel, sőt a saját munkatársaikkal sem!

Ugyanez a helyzet bármilyen szociális pénzbeli juttatással! Ezeket is megszokott postása fogja Önnek házhoz vinni!

Előfordulhat, hogy az idegen rendőrnek adja ki magát, és így akar Önnek pénzt átadni! Rendőrök SOHA nem visznek készpénzt senkinek!

A legtöbb bűnelkövető általában az Ön valamelyik hozzátartozójára hivatkozva próbál indokot találni, hogy bejusson Önhöz és Önt megtévesztve, vagy kihasználva figyelmetlenségét, a lakásban található készpénzt elvegye Öntől. Nincs olyan élethelyzet, amikor egy balesetnél, vagy betegség esetén egy hozzátartozója bárkit arra kérne, hogy az keresse fel Önt és hozzon neki pénzt. Az elkövető az Ön érzelmeire próbál hatni azzal, hogy gyermekére, vagy unokájára hivatkozik. Ilyen esetekben azonnal, bátran hívja fel gyermekét, unokáját és győződjön meg a kérés valódiságáról!

 

NE ADJON ESÉLYT A CSALÓKNAK!

 

Legtöbbször pénzváltás trükkel próbálkoznak az idegenek, általában nagycímletű, jellemzően egy 20.000,- Ft-ost szeretnének felváltatni Önnel. A pénz felváltása során figyelik ki a pénz „rejtekhelyét” és vagy erőszakkal, vagy a figyelmét elterelve az elkövető társa veszi azt el!

Ne engedjen be idegeneket a lakásába, családi házába, de még az udvarra se!

Pénzt ne váltson senkinek se közterületen, de főleg nem lakásban, ahol az idegen egyszerűen kifigyelheti, hogy hol tartja megtakarított pénzét.

Nem szerencsés a lakásban nagyobb mennyiségű készpénzt tartani, de ha nincs rá más mód, akkor inkább tartsa a lakásban több helyen elosztva, soha ne egy helyen tárolja!

LEGYEN GYANÚS, ha valaki a következő indokokkal próbálna mindenáron bejutni az Ön lakásába:

-   - pénzt szeretne felváltatni, mert az Ön valamelyik hozzátartozójának így tudja visszaadni a tartozását,

-     - pénzt hozott az Ön számára (szociális ellátásra; váratlan ünnepek előtti pénzbeli juttatásra hivatkozva; rendőrnek adja ki magát)

 

A LEGFONTOSABB, HOGY SOHA NE NYÚLJON A MEGTAKARÍTOTT, LAKÁSBAN ELREJTETT PÉNZÉHEZ IDEGENEK ELŐTT! ŐK CSAK ERRE VÁRNAK, ELTERELIK AZ ÖN FIGYELMÉT ÉS MÁR KI IS FOSZTOTTÁK!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!