Március 15. – A magyar szabadság ünnepe

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2019. 03. 15. 15:13

Az 1848-as forradalom jogokat teremtett, méltóságot és szabadságot. Általa született meg a modern polgári parlamentáris Magyarország. A magyar szabadság ünnepe ez - mondta március 15-e alkalmából rendezett megemlékezésen Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

 

– Ma is lenyűgöz és meghat, hogy a közös szándék, a szabadságvágy, a nemzet felemelkedésének fontossága, az azért való kiállás és áldozatvállalás mennyire felülírta az egymásnak feszülő különbségeket. Megteremtette az erő, a piros, a hűség, a fehér, és a remény, azaz a zöld trikolórját. Szeretjük Március 15-ét, mert büszkévé tesz, mert az általa nyert szabadság megszülte a nemzetünket, mert hősei szerethetők, akik ma is közel vannak hozzánk – fogalmazott Bóka István, aki ünnepi beszédében felidézte a korabeli eseményeket, azt, ahogy együtt harcolt a magyar költő, a lengyel tábornok, az olasz gróf és az örmény kereskedő.

Hangsúlyozta: történelmi tény, hogy a győztes forradalomnak köszönhetően született meg a modern polgári parlamentáris Magyarország.

– Sohase feledjük, a márciusi ifjaknak, a honvédeknek, a falvak népének, a mártír vértanúknak köszönhetjük, hogy itt és magyar nemzetként élhetünk. A márciusi ifjak a mai világban is menők lettek volna. Vasvári, Jókai, Petőfi, Irinyi és a többiek, a mai digitális világban is feltalálták volna magukat. Vagányak voltak és nagyon tehetségesek. De a feladat és a történelmi pillanat felnőtté érlelte őket. Petőfi romantikája, Széchenyi intellektusa, Wesselényi ereje, bátorsága, Görgey katonai zsenije, Kossuth gyakorlatias cselekvőképessége – micsoda hősök, ők. Erkölcsi példájuk örök – vélekedett a polgármester.

  • Képgaléria

– Ha nincsen múltad, akkor nem tudod, ki vagy. Ez így van a nemzet szintjén is. Van mire emlékeznünk. Ma is az a feladatunk, hogy átéljük a forradalom szellemiségét, azonosuljunk hőseivel – zárta beszédét Bóka István.

A megemlékezésen Lukács Sándor Kossuth – és Jászai Mari-díjas színművész illetve Szvorák Katalin Kossuth – és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes idézték meg a márciusi forradalom szellemiségét, majd az egybegyűltek megkoszorúzták a Tagore sétányon álló Széchenyi szobrot.

A Füredi Tavaszi Fesztivál programjai egészen vasárnapig tartanak. Lesz fáklyás felvonulás, kiállítás írófényképekből, gasztronómia irodalommal vegyítve és koncertet ad a Mendelssohn Kamarazenekar és a Muzsikás Együttes. Részletes program itt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!