Írók a Balatonnál – Irodalmi fotógyűjtemény tárlat

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2019. 03. 05. 19:46

Örkény István, Juhász Ferenc, Mándy Iván, Pilinszky, Kassák, Illyés, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Ottlik Géza együtt. A Vaszary Galériában nyílik kiállítás a Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképekből. Mindenki itt van, aki számít, hiszen az ötvenes, hatvanas, hetvenes években a Balatonnál keresett némi felüdülést az írók zöme.

 Balatonfüred, Tihany, Szigliget a három sarkalatos helyszín. Vendégeskedés Lipták Gábor füredi házában, a szigligeti alkotóházban illetve a nyaralókban ellesett pillanatok.

Remek, keresetlen beállítású képek Nemes Nagy Ágnesről és Ottlik Gézáról, ahogy egy csónakban ülnek. Pilinszky a Rege cukrászda teraszán mereng, Juhász Ferenc sajátos mozdulattal vízbe ugrik, Kassák sáros lapáttal a kezében, Németh László unokáival sajkodi házukban, Nagy László a csónakjában, Illyés pedig nyaralója udvarán pózol. Tüskés Tibornyakig a Balatonban. Borsos Miklós szobrászművész a fején egy lábossal produkálja magát- Psota Irén, Ungvári Tamás, Radnóti Zsuzsa, Alfonzó, Örkény István és Makk Károlyfigyelik. Néhány felvételen Mészöly Miklós és felesége Polcz Alaine – két igazán szép ember, akiknek bonyolult együttélését több írásból ismerhetjük.

Közös vitorlázások, egymást karoló párok, napozások. Az ötvenes, hatvanas évek balatoni nyaralóinak hangulata.
– A Balaton csodás, ködös tükre. Hát, aki itt nem tud dolgozni, illetve alkotni, az vagy nem író, vagy hülye, vagy mindkettő – írja Fekete István 1968-ban.

Az írók balatoni térfoglalásáról szól a Petőfi Irodalmi Múzeum fotógyűjteményét bemutató Balatoni nyár- Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években című kiállítás.

A tálat megnyitója március 16-án, szombaton, 16 órakor lesz a Vaszary Galériában.

aaa
Urbach László és Szabó Lőrincz 1957-ben, Balatonfüreden autóval

A tárlat az írókat láttatja különleges vagy éppen hétköznapi helyzetekben, – egy másik nézőpontból kapunk betekintést a magyar kulturális élet már jól ismert szereplőire. A fényképek és a mellettük olvasható napló illetve levélrészletek, idézetek együtt kirajzolnak egy korrajzot is.

A fényképek három nagy egységre oszthatók. A balatonfüredi Lipták-házban megfordult a második világháború utáni teljes művésznemzedék. Lipták Gábor Rolleiflex-ével huszonhárom albumnyi fotót készített nyaralóvendégeiről 1946 és 1972 között. Az írók közül az évek során többen telek-, majd nyaralótulajdonosok lettek, és ezt nem is felejtették el dokumentálni. Ebből az anyagból válogat a kiállítás.

Nemes Nagy Ágnes és Ottlik Géza Szigligeten, 1957-ben

Másik nagy egységet az 1953-ban nyílt szigligeti alkotóházban és annak környezetében készült írófotók alkotják, ezek jelentős része ismeretlen szerzők amatőr felvételei. Az alkotóház aranykora az ’50-es, ’60-as évekre tehető. Írók, irodalmárok – szigorúan beutalóval – egész évben igénybe vehették szolgáltatásait.

A legtöbb felvétel azonban az írók nyaralóiban, kertjeiben készült, vagy éppen ahogy turistaként ellátogattak a Balatonhoz. Illyés Gyuláék tihanyi, alsó-kopaszhegyi háza, Déry Tiborék Lipták Gábor segítségével vásárolt füredi villája, Németh László sajkodi -, Passuth László tihanyi, Bertha Bulcsu balatongyöröki háza egyaránt szerepel a kiállításon.

Szécsi Margit és Nagy László, 1959

Forrás: balatonfured.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!