Csányi Vilmos: 50 év múlva beszélnek a kutyák

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2019. 02. 04. 20:51

Géczi János költő és biológus beszélget Csányi Vilmos biológus, biokémikus, etológussal az Őszi kék című, tavaly megjelent könyvben. Két barát, két nagy műveltségű, holisztikus tudású férfi párbeszéde az őket foglalkoztató kérdésekről - írja a balatonfured.hu

 

A halál megélése, öregedés, barátság, kerttervezés, gasztronómia, utazások és persze a kutyák. A mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre, a megszokott kánonnal ellentétben, elsősorban természettudományos magyarázatokat adnak. Filozófia helyett és mellett a racionalitás illetve a tapasztalás az elsődleges iránymutató.

Balatonfüreden, a nagy érdeklődéssel kísért, kötetbemutató előtt kérdeztük Csányi Vilmost, akiről az Őszi kékből sok minden kiderül, például hogy kertfüggő, hogy lesújtó véleménye van a turizmusról, hogy szerinte minden élőlénnyel lehet valamilyen szinten kommunikálni, még a növényekkel is.
Úgy véli, a legnagyobb problémánk hamarosan az lesz, hogy a mesterséges intelligencia révén az emberek cél nélkülivé válnak, nem lesz semmi egyéb dolguk, csak lenni, márpedig csak addig értelmes az élet, amíg van célja és funkciója.
Véleménye szerint bár az emberi élet 120 vagy akár 150 évig való elnyújtására lenne lehetőség, a halál utáni létezésre azonban kategorikus nem a válasza.

További részletek, fotók a balatonfured.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!