A Magyar Széppróza Napja Balatonfüreden

balaton.vehir.hu Forrás: Kis Virág 2019. 02. 04. 15:07

 

FEBRUÁR 15. PÉNTEK

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ                                                           

18.00 A Magyar Széppróza Napja

Száraz Miklós György József Attila-díjas íróval Cserép László beszélget Székelyek című könyvéről.

Saját földjük, himnuszuk, zászlajuk, szent hegyük van. Még a szabadságuk sem olyan, mint másé, az is külön székely szabadság.

Szkíták, avarok, kazárok leszármazottai? Egy ősi zsidó törzs maradéka? Görögök, perzsák, gótok, szicíliai légionáriusok dédunokái? Attila és Csaba királyfi egyenes ági rokonai? Vagy egyszerűen magyarok ők is? Olyan magyarok, akikben a székely olykor szembe fordul a magyarral?

Mi a székelység lényege? Székely-e a székely, ha nem Székelyföldön él? Száraz Miklós György nem a székelyek történetét vagy mai helyzetét kívánja megismertetni olvasójával, hanem a székelyeket magukat. A székely embert.

 

FEBRUÁR 16. SZOMBAT

VASZARY GALÉRIA - SZÉCHENYI TEREM

17.00 Könyvbemutató - Egy ember, akit még eddig nem ismertünk"

A Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai gyűjteményének katalógusát E. Csorba Csilla művészettörténész, a PIM főmuzeulógusa és Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi igazgatója mutatja be, a beszélgetést vezeti Tóbiás Krisztián költő, műfordító, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője.

Szerzők: Benkő Andrea (díszalbumok), Kalla Zsuzsa (tárgyi hagyatéka), ötvenéves írói jubileumra kapott képzőművészeti alkotások (Kovács Ida), képzőművészeti gyűjteménye (E. Csorba Csilla).

A könyvbemutató előtt bevezető a PIM Jókai gyűjteményének történetéről - E. Csorba Csilla.

A könyv a helyszínen megvásárolható.

 

18.00 Lyukasóra KLUB

A Magyar Széppróza Napja alkalmából, Jókai Mór születésnapjára emlékezve, a Lyukasórán ezúttal a költészet helyett a prózáé, a költők helyett az íróké a főszerep. A meghívott résztvevők novellákból, kisregényekből, regényekből, esszékből, önéletrajzokból, kritikákból vagy éppen felnőtt mesékből választott idézetekkel a szépirodalom kevéssé ismert területeire, még felfedezésre váró írók és műveik világába is elkalauzolnak. Az egyéni elemzések, a sziporkázóan elmés gondolatcserék és viták ezúttal is az irodalmi kávéházak hangulatát idézik.

Résztvevők: Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, Vörös István, József Attila-díjas költő, író, irodalomtörténész és Nyáry Krisztián könyvkiadó, író, irodalomtörténész valamint vendégeik Mátyus Alíz író, szociológus, a pápai Szélesvíz c. folyóirat főszerkesztője valamint Kéri Kitty színművész, a Kisfaludy Színház művészeti vezetője.

Jegyár: 1000 Ft/fő, Nyugdíjas/Diák: 500 Ft/fő

Minden vendégnek Jókai ajándékkal kedveskedünk!

 

            FEBRUÁR 18. HÉTFŐ

JÓKAI MÓR EMLÉKHÁZ

18.00 Megyei értéktár díjátadó
A Jókai Mór Emlékház és a Romantikus Reformkor Fesztivál felvételt nyert a Megyei Értéktárba és felterjesztették a Magyar Értéktár kulturális örökség szakterületi kategóriába.

A díjat átadja: Molnár Judit, a Balatonfüred Értéktár Bizottság elnöke.

 

Szilasi László: Amíg másokkal voltunk című könyvének bemutatója

Beszélgetőtárs: dr. Ladányi István egyetemi docens

Közreműködik: Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas  színművész

Három költő kisregénye az Amíg másokkal voltunk. Babits Szegeden, Jókai a levert forradalom utáni bujdosás idején, Bessenyei György szülőföldjén, Tiszabercelen, a magyar vidék pusztaságában. Mindannyian számkivetettek. Mindannyian remeték, elhagyottak, elveszettek. De mindannyian készülnek valami nagyszabásúra, valami rendkívüli teljesítményre. Magukra készülnek. A kiteljesedésre. Mindahányuk készülődésének tétje a magyar irodalom egy kivételes eseménye. A történetek arról szólnak, hogy megcsinálják. Unikális magyar próza ez, Mészöly és Ottlik hangját egyaránt idéző, a sűrűség, a sűrítettség mámorával áthatott, a tárgyi és a természeti világot líraian és tudományosan részletező. Mindemellett afféle minimalista enciklopédia is, amely időről időre lélegzetelállító panorámákat mutat nekünk. Arról szól ez a három egymással összefüggő szöveg, hogy a magány lehet ugyan menedék, lehet büntetés, lehet a sors különös nehezménye, ám a zsenialitás előbb-utóbb kibontja a maga súlyos rétegeit, szabaddá teszi a lelket, és olyasmit alkot, ami egy nemzet nyelvében maradandó lesz. Három kisregény, három borostyánkő, amelyből három arc néz ránk eddig kevéssé ismert módon.

 

A Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozaton a részvétel ingyenes, kivéve Lyukasóra KLUB.

 

A Magyar Széppróza Napja alkalmából 2019.02.15-18 között a Jókai Mór Emlékház ingyenesen látogatható.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!