Koncertek és közös verselés

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2018. 11. 07. 10:24

Irodalom, koncertek, Kisfaludy versmondó verseny és közös szavalás a Kiserdőben - négynapos programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját.

 

Idén is stílusosan a Kiserdőben rendezendő közös versmondás adja meg a program keretét. Más városok diákjaival egy időben szavalnak a balatonfüredi fiatalok az egykori kőszínház oszlopainál, ahol Dsida Jenő Az én dalom című költeménye hangzik majd el, várhatóan több száz torokból.
A Kiserdőben Varró Dániel költő mond köszöntőt, aki később A szomjas troll – Kis viking legendárium című legújabb mesekönyvét is bemutatja.

A programsorozat november 9-én, pénteken kezdődik a nyolcvan éve elhunyt Dsida Jenőre emlékező irodalmi esttel, másnap rendezik meg a Kisfaludy Sándor versmondó versenyt hazai és határon túli középiskolások részvételével.

A szombat este izgalmas zenei élményt ígér, hiszen az egyik legmuzikálisabb hazai zenész Szirtes Edina Mókus ad koncertet Jammal társaságában. József Attila, Nagy László, Pilinszky János, Radnóti Miklós versei hallhatók majd sajátos feldolgozásban.

A Vaszary Galériában látható Ki látott engem? Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása című kiállításhoz kapcsolódóan Lesznai Anna és a nyugatosok kapcsolatáról tart előadást Széchenyi Ágnes irodalomtörténész.

A magyar nyelv árnyaltságát, játékosságát hangsúlyozva lesznek irodalmi-, zenei és gyermekprogramok, koncertet ad a Szélkiáltó együttes.

A programsorozat zárásaként november 13-án, kedden este Falcsik Marival az idei Quasimodo-emlékdíjas költővel és Térey Jánossal Quasimodo-különdíjas íróval találkozhatnak a kortárs irodalom iránt érdeklődők.

A Magyar Nyelv Napja részletes programja itt.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, ugyanis 1844-ben ezen a napon tette az országban hivatalos nyelvvé a magyart a reformkori országgyűlés.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!