Elkezdődhet a Lóczy gimnázium fejlesztése

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2018. 09. 05. 15:38

Megszületett a megállapodás, várhatóan három hónap múlva elkezdődhet a Lóczy Lajos Gimnázium teljes felújítása. A két különböző forrásból megvalósuló egymilliárdos beruházás mind az öt szereplője aláírta a szerződést, a kiviteli tervek készen vannak, így, amint lezárul a közbeszerzési eljárás indulhat a gimnázium átépítése - írja a balatonfured.hu

 

Közel egymilliárd forintból újul meg a Lóczy Lajos Gimnázium épülete. Az iskola történetének legnagyobb beruházását 250 milliós uniós-, illetve egy 770 milliós hazai forrás biztosítja. Előbbi az épület teljes energetikai korszerűsítését fedezi, utóbbi pedig az épület felújítását, bővítését, az emelet ráépítést.
A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet, a Nemzeti Sportközpont, az önkormányzat, mint tulajdonos, a Klebersberg Központ illetve a Balatonfüredi Tankerületi Központ, mint fenntartó aláírta azt a megállapodást, amely a gimnázium fejlesztésének mintatervét tartalmazza.

– Jogilag két külön beruházásról és támogatói forrásról van szó, amelyeket azonban egyszerre kell végrehajtani. Az egyeztetések emiatt jelentősen elhúzódtak, de végre van megállapodás, és a forrás rendelkezésre áll. Jelenleg a közbeszerzési eljárás minőség ellenőrzése zajlik, úgy gondolom, három hónap múlva elkezdődhet a beruházás. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél előbb elinduljon az építkezés, ami a tervek szerint egy év alatt befejeződik – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István, polgármester.

A polgármester hozzátette: nagyon várja a kivitelezési árajánlatokat, bízik benne, hogy a rendelkezésre álló bruttó 1,3 milliárd forint elég lesz a beruházásra.
– Nagyon bízom benne, hogy a rendelkezésre álló forrás elég lesz, annál is inkább, mert az állami beruházásoknál mindig van egy kis tartalék. A gimnázium felújítása nagyon fontos a város számára, ha esetleg forráshiány lépne fel, akkor bizonyos összegig az önkormányzat hozzá tud járulni a költségekhez. Nyilván véges a büdzsénk, de a szándék megvan. De hangsúlyozom, bízom abban, hogy a két támogatói forrás, kisebb korrekcióval elegendő lesz – mondta Bóka István.

Az építkezés idejére az egész iskolát kiürítik, a több mint négyszáz diák elhelyezését a város meglévő tanintézményeiben oldják meg.

További részletek a balatonfured.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!