Elektromos vonatok Füreden

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2018. 08. 14. 09:56

Kezdődhet a füredi vasút villamosítása. Megvan a kivitelező cég, két és fél év alatt kell befejezniük a Balaton északi parti vasútvonalának korszerűsítését. Villamosítás, modern, légkondicionált vonatok a cél - Írja a balatonfured.hu

 

A korábbi sikertelen pályázat után most eredményt hirdetett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Szabadbattyán– Balatonfüred projekt felsővezeték-, vasútépítési és kiegészítő építési munkáinak tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázaton.

Az ÉB 2018 Konzorcium végezheti el 23 milliárd forintért a Szabadbattyán–Balatonfüred vasútvonal villamosítását 64,5 kilométer hosszon. A kivitelezőknek két és fél évük van a tervek elkészítésére és a munkák elvégzésére – áll a közbeszerzési értesítőben.

A kivitelező feladata még Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs állomások átépítése, valamint mindezekhez a tervek elkészítése.
A beruházás során többek között 50 Hz-es, 2×2,25 kV-os váltóáramú felsővezetéket helyeznek el az érintett útvonalon, a villamosítás mellett hat vasúti átjárót adnak át, és 45 kilométeren végeznek el szabályozási munkálatokat.

Az érintett szakasz forgalmának jelentős hányada a nyári idegenforgalmi szezonban bonyolódik. Miközben egyre népszerűbbek és egyre több időtöltési lehetőséget kínálnak a Balaton északi partján fekvő települések, a nyári hétvégéken nehézkes a megközelítésük a túlzsúfolt autópálya miatt. Ezért nagy szükség van a vasúti közlekedés és járműpark korszerűsítésére. A villamosítás kiépítése azért is fontos, mert Balatonfüred bonyolítja le az északi parton a legnagyobb utasforgalmat.

A felújítás egy nagyobb, a Balaton északi partjának vasúti közlekedését Keszthelyig megújító korszerűsítés első üteme. A rekonstrukció révén, ahogy a déli parton, úgy a Székesfehérvár–Balatonfüred útvonalon is, korszerű, légkondi­cionált elektromos motorvonatok járnak majd. A tervek szerint 2019-ben megérkeznek az első Stadler gyártmányú emeletes motorvonatok a MÁV-Starthoz, így nem kizárt, hogy ezeket a 600 ülőhelyes járműveket is bevetik majd a zsúfolt nyári hétvégi forgalomban, ha elkészült a vasútvonal fejlesztése.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!