Borhetek - Fesztivál a parton

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2018. 08. 06. 15:21

A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor, köztük a sláger rozék, a gyöngyöző borok, az elmaradhatatlan olaszrizlingek és a díjnyertes nedűk. Két új borászat a kitelepülők között, idén, akár még újbort is lehet majd kóstolni. Augusztus 10 - szeptember 2. között Borhetek a Tagore sétányon, de két nappal korábban már nyitnak a pavilonok.

 

A város legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválján a borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak majd a Tagore sétányon. Az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapja, ezúttal Koronczai Zsolt, a további sorrendet a szokás szerint sorsolás alapján döntötték el. Csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel.
Két újonc is lesz az idei kitelepülők között, a balatonszőlősi Vesztergom Pince, és a Thetis Borászat.

Bár hivatalosan augusztus 10-én, pénteken kezdődik a Borhetek, már két nappal előtte, 8-án, este hat órától nyitnak a pavilonok.

– Tavaly kifejezetten meleg évjárat volt, ezért az olaszrizlingekből a szokásosnál is szélesebb lesz idén a kínálat. A klasszikustól a késői szüretelésűig, mindenféle olaszrizling megtalálható lesz. Mindenki kínál rozét, lesznek fajsúlyosabb vörösborok is, a fiatalok kedvencei a gyöngyöző borok, és persze a borkülönlegességek és díjnyertes borok sem hiányoznak majd. Érdekesség, hogy idén korai szüretre kell készülni, így könnyen elképzelhető, hogy egyes borászatoknál a fesztivál második felében már újborok is kóstolhatók lesznek – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Mészáros József borász.

A sétányon huszonöt borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek árulják majd portékáikat. Kitelepül az Üvegtigris Büfé, a Horváth-ház Étterem és a Sparhelt Bistro – így a hagyományos balatoni gasztronómia mellett az újragondolt ízvilág is kóstolható lesz.
Szinte minden nap koncertek a Kisfaludy Színpadon.
Részletes program itt.

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 10-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek. Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 400 forinttól akár 600 forintba is kerülhet.
A teljes borkínálat listája.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat. Ezek 500 forinttért vásárolhatók meg, és a szokásoknak megfelelően minden boros pavilonban visszaválthatók.

Évente átlagban 140-160 ezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani.
A korábbi évek tapasztalatai alapján a hétvégéken rendre nagy tumultus várható, augusztus 20-án pedig csúcsra jár a fesztivál.

Évről-évre gondot okoz, hogy a kitelepülő pavilonok elfoglalják a Tagore sétány jelentős részét illetve a kerékpárutat. A konfliktusok elkerülése érdekében az önkormányzat a Borhetek idejére felfüggeszti a móló és az Esterházy strand közötti kerékpárutat, amit mindkét oldalon táblák is jeleznek. A szervezők kérik a kerékpárosok megértését.

Íme, a kitelepülő borászok listája a kitelepülés sorrendjében:

Koronczai Pince
Balogh Pince
Feind Borház
Ódor József
Szent Benedek Iskola
Thetis Borászat
Dobosi Pincészet
Lídia Borház
Koczor Pince

Bökő Pince
Gyukli Pince
Horváth Borház
Figula Pincészet
Kálmán Pince
Fodorvin Családi Pincészet
Piffáth Lajos
Schieszl Borház
Mészáros Pince
Vesztergom Pince
Zelna Borászat
Söptei Pincészet
Béla és Bandi Borászat
Hudák Szőlőbirtok és Borászat
Csiszár Családi Pince
Szabó és Fia Borpince

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!