Előzetes letartóztatásban a rabló

balaton.vehir.hu Forrás: Szabó Zoltán Fotó: Szabó Zoltán 2018. 07. 04. 16:44

A balatonfüredi rendőrök elfogták azt a 34 éves román állampolgárt, aki országszerte idős emberek sérelmére vagyon elleni bűncselekményeket követett el.

 A Balatonfüredi Rendőrkapitányság rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy 34 éves Budapesten élő román állampolgár ellen.

A nyomozás adatai szerint D. Gabor 2018. március 27-én 14 óra körül egy alsóörsi utcában leszólított egy idős helyi férfit és beszélgetést kezdeményezett vele, hogy a bizalmába férkőzzön. Az elkövető elmondta a sértettnek, hogy üzemanyag vásárlás miatt készpénzre lenne szüksége és ezért különböző tárgyakat kínált eladásra. Az idős férfi behívta az idegent a házába, hogy kifizethesse a termékeket és abba a helyiségbe ment, ahol a megtakarított pénzét tárolta. A sértett felesége gyanúsnak vélte az elkövetőt, ezért a férje után becsukta a helyiség ajtaját és elé állt. D. Gabor ekkor ellökte az ajtóból az asszonyt, az idős férfi után szaladt, majd a rejtekhelyről elővett dobozban tárolt pénzbe belemarkolt és a közel százezer forinttal sietve távozott az ingatlanból. Menetközben a gépkocsiból a házba bevitt eladásra kínált tárgyak egy részét is magához vette az elkövető.

 

A rendőrök az adatgyűjtés eredményeként azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit, és 2018. június 20-án budapesti otthonában elfogták. Előállították a Balatonfüredi Rendőrkaptányságra és gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók előterjesztést tettek az elkövető előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2018. június 22-én elrendelt. A további nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy a férfi az elmúlt hónapokban hasonló módszerrel több bűncselekményt is elkövetett az ország különböző pontjain. D. Gabor ellen egy rendbeli rablás bűntett, négy rendbeli kifosztás bűntett és egy rendbeli kifosztás bűntett kísérlete elkövetése megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás elkerülése érdekében az alábbiakat tanácsolja az állampolgároknak:

-          Otthon lehetőség szerint ne tartsanak nagy összegű készpénzt!

-          Sose vegyék elő megtakarított pénzüket mások előtt!

-          Ne engedjenek be idegeneket a lakásukba vagy az udvarra, bármilyen hivatalos ügyre   hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak vagy éppen segítséget kérnek!

-          Csak olyan személyt engedjenek be lakásukba, akit ismernek és megbízhatónak tartanak!

-          Idegeneknek magukról, értékeikről, családjukról, szomszédjaikról ne adjanak ki bizalmas információkat!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!