Meg kell óvni tavainkat

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2018. 06. 29. 10:24

Európa tavai, köztük a Balaton, fontos gazdasági, társadalmi és természeti értékkel rendelkeznek, mégis nagyon sérülékenyek. Uniós tófejlesztési stratégiára van szükség, megfelelő pénzügyi források biztosítására, és arra, hogy a döntéshozók belássák, a klímaváltozás hatásai ellen minden eszközzel fel kell lépni - olvasható a balatonfured.hu oldalon.

 

Az európai tavak védelméről, a fenntartható fejlődésről tartottak nemzetközi konferenciát Balatonfüreden az Európai Bizottság Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Energia Szakbizottsága (ENVE), a Balaton Fejlesztési Tanács, a Miniszterelnökség és az önkormányzat szervezésében.

A konferencia részeként tartott sajtótájékoztatón Bóka István, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: a konferenciával szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét a tavak jelentőségére, amelyeknek a szűkebb térségben és globálisan is összetett és jelentős gazdasági, társadalmi és természeti szerepük van. Törekedni kell a tavak fenntartható kezelésére, a feladatok összeghangolására és az uniós szinten, közös koncepciókon alapuló intézkedések végrehajtására – tette hozzá.
– Egy uniós tófejlesztési stratégia megalkotását szorgalmazzuk, és szükség van egy közös nyilatkozatra is, amely kijelöli a tavak fejlesztésének irányát illetve az ehhez szükséges kutatásokat illetve pénzügyi forrásokat. A fenntartható fejlődés nagyon fontos, itt a Balatonnál is egy integrált fejlesztési csomagban kell gondolkodnunk – fogalmazott Bóka István, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a város egy ilyen rangos szakbizottsági találkozónak lehetett a helyszíne. További részletek a balatonfured.hu honlapon olvasható.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!