Aki kétszer is lelépte a férfiakat

balaton.vehir.hu Forrás: kekszalag.reblog.hu 2018. 06. 18. 22:31

Gordon Evelyn Kékszalag-győzelmeivel beírta magát a történelembe - olvasható a kekszalag.reblog.hu oldalon.

 A negyvenes évek elején kétszer is női kormányos vezette hajó nyerte a Kékszalagot: Gordon Evelyn az egyébként Balaton-szerte híres Tramontana nevű hajóval 1940-ben és 1942-ben is elsőként futott be, ezzel az első sikereket elérő női versenyzők egyike volt a magyar vitorlássportban. 

A Tramontana 1926-ban került Gordon Evelyn édesapja Gordon Róbert tulajdonába és a balatonföldvári kikötőben állt a hajó. Gordon Róbert miniszteri tanácsos, a Duna-Száva-Adria vasút vezérigazgatója, a Királyi Magyar Yacht Club (KMYC)  vicecommodoréja, azaz elnökhelyettese volt. Gordon Evelyn sokat versenyzett a hajón, majd később, édesapja 1929-es halála után kormányozta is. Amikor a Tramontanával a Kékszalag-sikereket aratta, akkor már dr. Kultsár István miniszteri tanácsos, a KMYC contrecommodoréjának a felesége volt. 

Igen nagy meglepetés

Az MTI archívuma az 1940-es - sorozatban egyébként a negyedik - Kékszalag “igen nagy meglepetést” okozott amiatt, hogy “az első magyar női versenyző, dr. Kultsár Istvánné Tramontanája” ért be elsőnek a hajnali órákban a célba. Majd az 1942-es versenyt így vezette fel az MTI sportkiadása: Az 1940-es Kékszalagnak körülbelül 40 résztvevője volt, az idén már a fejlődő magyar vitorlássport nagy felvonulása; lesz a Kékszalag és nagyjából 60 hajó indulására lehet számítani . “Ott fogjuk látni a rajtnál dr. Kultsár Istvánnét [Gordon Evelynt] "Tramontana" nevű hajójával, a Kékszalag verseny védőjét” - állt az akkori hírben. Gordon Evelyn az 1942-es versenyen elsőként vette a balatonkenesei fordulót majd a végső győzelmet is megszerezte. Gordon Evelyn május 24-én született Budapesten, és 84 éves korában Buenos Airesben hunyt el 1993-ban. 

A Magyar Vitorlás Szövetség 2011 óta Gordon Evelyn tiszteletére róla elnevezett különdíjat adja át az abszolút értékelésben legeredményesebb női kormányosnak. 

Érdemes elolvasni a Kékszalag blog korábbi posztjait is:

Hiába van egy jó hardvered...

Akkor most  150, 155 vagy közel 160 kilométerről beszélünk?

Hiába van egy jó hardvered, kell hozzá a szoftver

Erős kihívó a Kékszalagon: kétszeres olimpiai bajnok csap össze a magyar versenyzőkkel

Akkor és most - látványos képeken a Balaton ünnepe

kekszalag.reblog.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!