A gitár azt mondja: I love you

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2018. 06. 17. 11:53

13 év, 32 ország, 2264 fellépő és 1400 diák – számokban kifejezve ez is lehetne a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál mérlege. Ennél azonban jóval többről van szó. Svéd körömspecialistáról, lasszóval kergetett gitártanárokról és a lélekhez közel álló gitárhangról is beszélgettünk a fesztivál szervezőjével, Eötvös József Liszt-díjas gitárművésszel, aki a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára is egyben - olvasható a balatonfured.hu oldalon.

 – A tizenharmadik füredi fesztivál következik, nem babonás?

– Csak pozitív értelemben. A műsort végignézve garantáltan jó hangulatú, sikeres fesztivál születhet idén, tizenharmadiknak – így Eötvös József.

– Ezek szerint elégedett a programmal?
– A program összeállításának vannak tradíciói, ezek a jól ismert, várt programpontok az idén sem fognak hiányozni. Lesz újdonság is, új kottakiállító cég jön Németországból, egy körömspecialista barátom lesz itt Svédországból, a koncertek pedig nagyszerűek lesznek. Színes, virtuóz, elgondolkodtató, időnként fiatalosan merész koncertek lesznek a fesztiválon. Én magam is alig várom, hogy ott ülhessek végre a koncerteken.

A Gitárfesztivált június 23-30. között rendezik a városban. Részletes program itt.

– Honnan érkeznek a résztvevők?
– Európa számos országából és Kínából jönnek az idei fellépőink. Ritkán van magyar fellépőnk, mivel a hazai gitárosokat hallhatjuk egész évben, ezért itt a külföldi fellépőket részesítem előnyben, azokat, akiket különben csak hírből ismerne a hazai gitárzenét szerető közönség.

– Mi a füredi fesztivál specialitása?
– Balatonfüreden talán egy kicsit többet kell gondolnunk a nyaralókra, külső érdeklődőkre, mint egy turisztikailag nem ennyire frekventált városban. Meghívottjaink koncertműsora tükrözi, hogy nem csak a szakmának állítják össze a programjukat, hanem a zeneszerető, de esetleg a gitárzenében nem annyira jártas közönség részére is. 2007-ben és 2008-ban Guinness-rekordot is döntöttünk, ami a város nevével örökre összenőtt: kétszer sikerült a világ leghosszabb koncertjének rekordját szabadtéren megdönteni, először 186 majd 192 órával. Ennek a két évnek a szellemisége itt lebeg a fejünk felett, nincs olyan év, hogy ne kapnánk leveleket, ne kerülne elő egy-egy beszélgetéskor a feledhetetlen emlék.

Az Eötvös Józseffel készített teljes interjú a város kulturális honlapján olvasható.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!