Könyv-Bor-Jazz Fesztivál Balatonfüreden

balaton.vehir.hu 2018. 06. 02. 11:45

Idén hatodik alkalommal rendezi meg Balatonfüred Önkormányzata - a 89. Ünnepi Könyvhét füredi programjaként - a Könyv-Bor-Jazz Fesztivált.

 A fesztivál időpontja: 2018. június 8-10.

Fesztiválhelyszínek:

Lipták Gábor Városi Könyvtár - 8230 Balatonfüred, Kossuth Lajos utca 35.

Vaszary kert - 8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.

Mol Nagyon Balaton Színpad - 8230 Balatonfüred, Blaha utca

Zsidó Kiválóságok Háza – 8230 Balatonfüred, Bajcsy – Zsilinszky Endre utca 32.

A Könyv-Bor-Jazz Fesztivált a könyvek, az olvasás ünnepe hívta életre. Célja pedig, hogy az új generációk számára is fontossá váljon a betű szeretete, a papír illata. Ehhez a feladathoz a szervezők harcostársakat kerestek és találtak az inspiráló zenékben és a nemes italokban. Egy pohár balatoni bor, vagy néhány remek zenész improvizációs muzsikája remekül kiegészíthetik az olvasás élményét.

A könyves programok vendégei olyan alkotók lesznek, akik írásaikkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasás élmény legyen az olvasók számára.

Terék Anna 2017-ben nívódíjat kapott Halott nők című kötetéért. Rubin Eszter személyes hangú köteteivel lett népszerű a magyar olvasók körében. Szarvas József színművész gondolatai  hasonlóan fontosak, mint színpadi jelenléte. Jásdi István, szűkebb pátriánk borásza családja történetével ismerteti meg olvasóit A József Attila díjas Száraz Miklós György, aki a Kossuth díjas Száraz György író, fia, és aki többek között új regényét, az Álomvadászt mutatja be az érdeklődőknek.. M. Kácsor Zoltán, aki az új generációk kezébe ad könyvet.

Az ünnepélyes megnyitó vendégével, Háy János, József Attila díjas íróval Bozsik Péter, költő, szerkesztő és az olvasók fognak beszélgetni. Háy János véleménye a kortárs irodalomról:

A kilencvenes évek közepétől az olvasók, akik néhány évig csak közéleti és politikai csörték iránt érdeklődtek, lassan visszaszivárogtak az irodalomhoz, és észrevették, hogy létezik olvasható kortárs magyar irodalom. Háy János szerint alkotni nem egyszerű és nem egyértelmű tevékenység.

Az író kizárólag akkor tehetséges, amikor ír. Amikor nem ír, tehetségtelen. Sose tudhatod, holnap tudsz-e értelmeset papírra vetni. Imádkozz, hogy észrevedd, amikor íróilag lezüllesz.

A fesztivál zenészei:

László Attila Quartet, Rafael Márió Trió, Farkas Zsolti Quartet, Boggie, Seven Seconds in the Future, Richter Ambrus Quartet, Barabás Lőrinc Quartet, Tóth Vera és az Éles Gábor Trió.

A sztárzenészek jelenléte mellett a fesztivál fontosnak tartja a fiatalok felfedezését, támogatását. Tavaly Rafael Márió triója volt a Könyv-Bor-Jazz vendége, aki 2017-ben az Év Fiatal Jazz Zenésze díjat nyerte el. Idén már első lemezüket mutatják be a füredi zeneértőknek.

2018-ban Farkas Zsolt és Richter Ambrus a felfedezettek, és a fesztivál vendégei. Jövőre remélhetőleg már első lemezeikkel fogadhatjuk quartetjeiket.

A fesztivál borai: a Balatonfüred-Csopaki Borvidék legjobbjai.

A fesztivál különleges programjai:

Június 9-én szombaton 17 órakor a balatonfüredi Vaszary Galériában Levendel László tüdőgyógyász gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők B. Nagy Anikó, kurátor rendhagyó tárlatvezetésével.

Levendel László a test és lélek orvosa volt, humanista, a művészet pártolója. Az orvosláson messze túlnyúló tevékenységet folytató ember a Kádár-korszak nehéz éveiben menedéke, támogatója volt a betegségtől és az üldözöttségtől meggyötört művészeknek. A gyűjtemény szinte véletlenül jött létre, a képek nagy részét az orvos nem vásárolta, hanem kapta betegeitől. Levendel László halála utána a gyűjteményből a család nem adott el egyetlen műtárgyat sem, és nem is vásárolt.

A kiállítás kurátora, B. Nagy Anikó részletesen mutatja be az alkotókat, találkozásukat Levendel Lászlóval, de információt kapunk a Korányi tüdőszanatóriumról, a tbc-ről, az alkoholizmusról is. A tbc és az alkoholizmus ugyanis összefüggő fogalmak voltak, hiszen a szakemberek hosszú ideig úgy gondolták, a bor fogyasztása megkönnyítheti a tüdőbetegség gyógyítását. Az idő és az orvostudomány mára bebizonyította, hogy ez a feltevés téves volt, ennek ellenére vendégeink a Rizling Generáció borait kortyolgatva ismerkedhetnek meg a kiállítással miközben

Thomas Mann: Varázshegy című művéből olvas fel idézeteket Almási Sándor, színművész.

Június 9-én 18 órakor a Tempevölgy folyóirat előadássorozatának ünnepi különkiadásában a tudományok és a művészetek kölcsönhatásáról beszélgetnek a meghívott vendégek.

A beszélgetés címe – Zene és orvoslás.

A beszélgetők pedig: Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus, Juhász Előd, zenetörténész és Cserép Csongor, pszichológus.

Június 10-én, vasárnap 16 órakor reformkori sétára indulhatnak a borbarátok. A program résztvevői megismerkedhetnek a múlt század és a jelen fontos épületeivel, a Balatonfüred-Csopaki borvidék múltjával és boraival, Anna-bálok történetével és legendáival.

Egész hétvégén a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület jóvoltából minőségi, előre válogatott könyvek közül válogathatnak a vendégek reggel 10 és este 10 óra között. Az egyesület kvízjátékot hirdet jazz témakörben, a kvízt helyesen kitöltők jazz CD-t kapnak ajándékba a Budapest Music Center jóvoltából.

Könyv-Bor-Jazz Fesztivál
június 8 – 9 – 10
Programlista
2018. június 7. csütörtök
Lipták Gábor Városi Könyvtár:
kísérőprogram
11.00 Vendégünk: M. Kácsor Zoltán gyermekkönyv író 
2018. június 8. péntek
Lipták Gábor Városi Könyvtár
14.00 Bemutatkozik a Szitakötő gyermeklap
Vaszary kert
18.00 Ünnepélyes megnyitó, díszvendég Háy János író
A Könyv - Bor – Jazz fesztivált megnyitja Hári Lenke alpolgármester
Portrébeszélgetés Háy János József Attila-díjas magyar íróval
Beszélgetőtárs: Bozsik Péter költő, szerkesztő
Vaszary kert
19.00 Beszélgetés egy pohár Csopaki mellett Jásdi István „Mi maradunk” című kötetéről, 
Beszélgetőtársak: Figula Mihály és Jásdi István borászok
20.00 Rafael Márió Trió
Blaha utca, Mol Nagyon Balaton Színpad
21.00 László Attila Quartet

2018. június 9. szombat 
Lipták Gábor Városi Könyvtár:
10.30 Mesekuckó
A nagy hullám c. mese
Papírszínház és kézműves foglalkozás várja a legkisebbeket és a családokat.
Zsidó Kiválóságok Háza
16.00 Felolvasószínház a Terminál Workhouse társulat előadásában
Részletek Rubin Eszter, Bagel című könyvéből
Vaszary kert
17.00 Vendégünk Terék Anna költő 
18.00 Polihisztor 2. - zene és orvoslás
A Tempevölgy folyóirat előadássorozata a tudományok és a művészetek kölcsönhatásáról
Meghívott előadók:
Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus
Juhász Előd zenetörténész
Cserép Csongor pszichológus
20.00 Farkas Zsolti Quartet
Vaszary Galéria
18.00 Rendhagyó tárlatvezetés B. Nagy Anikóval, borkóstolóval és Almási Sándor színművésszel, aki Thomas Mann Varázshegy című művéből ad elő részleteket
Blaha utca, Mol Nagyon Balaton Színpad
18.30 Boggie
21.00 Seven seconds in The Future

2018. június 10. vasárnap
Vaszary kert
11.00 Jazzterlánc, gyermekkoncert
17.00 Beszélgetés Száraz Miklós György József Attila-díjas íróval
Házigazda: Cserép László 
18.00 Richter Ambrus Quartet
19.00 Könnyű neked Szarvas Józsi című könyv bemutatója
A könyvet bemutatják: az író Szarvas József Jászai Mari – díjas színész és a szerkesztő Bérczes László. Közreműködnek a Nemzeti Színház színészei
Reformkori városközpont
16.00 Reformkori séta borkóstolóval
Blaha utca, Mol Nagyon Balaton Színpad
18.30 Barabás Lőrinc Quartet
20.30 Éles Gábor Trió és Tóth Vera
A Vaszary Villa parkjában 3 napon keresztül válogathatnak az idelátogatók a könyvhét újdonságaiból és kóstolhatják meg a Balatonfüred-Csopaki Borvidék borait.
A Kisfaludy színpad mellett egész hétvégén a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület jóvoltából minőségi, előre válogatott könyveket vásárolhat bárki 300 Ft-os egységáron reggel 10 és este 10 óra között. Az egyesület kvízjátékot hirdet jazz témakörben, a kvízt helyesen kitöltők jazz CD-t kapnak ajándékba a Budapest Music Center jóvoltából.

2018. június 7. csütörtök
Lipták Gábor Városi Könyvtár:
kísérőprogram
11.00 Vendégünk: M. Kácsor Zoltán gyermekkönyv író 
„Első mesekönyveim 2013-ban jelentek meg, ez a 3-6 éveseknek szóló Garázs bagázs című mesekönyv-sorozatom első két része volt. A sorozat azóta nyolc kötetre bővült. Tavaly látott napvilágot a 6-12 éveseknek szóló Zabaszauruszok című meseregény-sorozat első része, az Utazás Dínómdánomba a Kolibri Kiadó gondozásában. A meseregény-sorozat második része a 2018-as könyvhétre fog megjelenni, szeptemberben pedig egy újabb önálló mesekönyvem kerül kiadásra.” 
2018. június 8. péntek
Lipták Gábor Városi Könyvtár
14.00 Bemutatkozik a Szitakötő gyermeklap
A 48 színes oldalon megjelenő negyedévi gyereklapban különböző műfajú és tematikájú írások teszik lehetővé a sokirányú alkalmazást. A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok segítik a befogadást.

Háy János

Vaszary kert
18.00 Ünnepélyes megnyitó, díszvendég Háy János író
A Könyv - Bor – Jazz fesztivált megnyitja Hári Lenke alpolgármester
Portrébeszélgetés Háy János József Attila-díjas magyar íróval
Beszélgetőtárs: Bozsik Péter költő, szerkesztő
Háy János (író, költő) 1960. április elsején született Vámosmikolán. Orosz-történelem szakot végzett Szegeden, esztétikát az ELTE-n. 1989-től 2004-ig kiadói szerkesztőként dolgozott (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). Régésznek készült, de első ásatása során véletlenül feltárta kedvenc kutyájának maradványait. Ezt követően figyelme egyre inkább a rock-zenére irányult. 1982-ben azonban egy kudarcba fulladt zenekar alapítási kísérlet után felhagy a zenével. Ezidőtől publikál irodalmi műveket. Versek, novellák és regények mellett számos rajza is megjelent. Legutóbb megjelent kötetei: Hozott lélek 2015, Ország, város, fiú, lány 2016, Az öregtó felé 2017
19.00 Beszélgetés egy pohár Csopaki mellett Jásdi István „Mi maradunk” című kötetéről, Vaszary kert
Beszélgetőtársak: Figula Mihály és Jásdi István borászok
A könyv kapcsán a két szomszédos borász arról beszélget, hogy honnét jöttünk, hova tartunk, kik vagyunk, mi a feladatunk, miért maradunk itthon és miért nem érezzük áldozatnak, hogy teljesítjük a kötelességeinket. Ha már előttünk van egy pohár Csopaki, természetesen a balatoni borokról is szó esik.
2018. június 9. szombat 
Lipták Gábor Városi Könyvtár
10.30 Mesekuckó
A nagy hullám c. mese
Papírszínház és kézműves foglalkozás várja a legkisebbeket és a családokat.

Zsidó Kiválóságok Háza
16.00 Felolvasószínház a Terminál Workhouse társulat előadásában
Részletek Rubin Eszter, Bagel című könyvéből
A Bagel bolt forgalmas színhelye adja a keretet a történeteknek, amelyek mindannyiunkról szólnak. Talán van egy titkos hozzávalója a szeretettel készített házias ételeknek, amely arra ösztönzi Virág törzsvendégeit, hogy részt vegyenek ezekben a lenyűgöző, hosszú beszélgetésekben a pultnál, és a reggeliért cserébe életük történeteit és egyedi nézeteiket kínálják fel nekünk, olvasóknak. Az előadás után beszélgetés Rubin Eszterrel, a darab alapjául szolgáló regény szerzőjével, és kóstoló a virtuális Bagel bolt írójának valóságos péksüteményéből.
Vaszary kert
17.00 Vendégünk Terék Anna költő 
1984-ben született Topolyán a Vajdaságban. 2015 óta iskolapszichológusként dolgozik Budapesten. Első kötete 2007-ben jelent meg, Mosolyszakadás címmel. 2011-ben publikálta Duna utca című, második kötetét, melyért ugyanabban az évben Sinkó Ervin-díjat kapott. Első színdarabját 2013-ban mutatták be Jelentkezzenek a legjobbak! címmel, a Szerb Nemzeti Színházban, Újvidéken. Vajdasági lakodalom című drámakötetét 2016-ban adta ki, legújabb verses könyve pedig, a Halott nők 2017 tavaszán jelent meg.
18.00 Polihisztor 2. - zene és orvoslás
A Tempevölgy folyóirat előadássorozata a tudományok és a művészetek kölcsönhatásáról
Meghívott előadók:
Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus
Juhász Előd zenetörténész
Cserép Csongor pszichológus
2018. június 10. vasárnap
Vaszary kert
17.00 Beszélgetés Száraz Miklós György József Attila-díjas íróval
Házigazda: Cserép László 
Száraz Miklós György Budapesten született 1958-ban. Az egyetemet az ELTE Bölcsészkarán, történelem és levéltár szakon végezte, belekóstolt a régészetbe is, 1984-ben végzett.
Különböző álneveken korábban is megjelentek írásai, saját néven 1991-től ír és publikál rendszeresen. Dolgozott és dolgozik nagy könyvkiadóknak, egy seregnyi napilapnak és folyóiratnak. Egy időben a fotózás és a filmezés foglalkoztatta, fényképezett és forgatott egyebek közt Erdély és a Felvidék tájain, Andalúziában, Katalóniában, Tibetben, Marokkóban.
Legutóbb megjelent művei: Apám darabokban 2016., Az álomvadász 2017., Osztozkodók 2018. 
19.00 Könnyű neked Szarvas Józsi című könyv bemutatója
A könyvet bemutatják: az író Szarvas József Jászai Mari – díjas színész és a szerkesztő Bérczes László 
Közreműködnek a Nemzeti Színház színészei

Zenei programok:

2018. június 8. péntek
Vaszary kert
20.00 Rafael Márió Trió, koncert
2017 végén jelent meg a trió My Hope című első lemeze, rajta csupa saját szerzeménnyel, melyeket a zenekarvezető elmondása szerint az életben megélt pozitív és negatív energiák és élethelyzetek ihlettek, s azok mondanivalóját a tagok érzelemdús improvizációval teszik még átélhetőbbé. Tavaly már bemutatkoztak a Könyv Bor Jazz Fesztivál keretein belül, de idénre a kifinomult My Hope lemez anyagát hozzák el nekünk.

Blaha utca, Mol Nagyon Balaton Színpad
21.00 László Attila Quartet, koncert 
László Attila Liszt díjas gitáros, zeneszerző együttesében a hazai jazz élet első vonalába tartozó kiválóságok muzsikálnak együtt. Ezúttal billentyűs hangszereken a virtuóz, ízig - vérig jazz zongorista Tzumo játszik, Lattmann Béla basszusozik, a doboknál pedig a hazai jazz dobos fenomén, Balázs Elemér lesz hallható.
2018. június 9. szombat 
Vaszary kert
20.00 Farkas Zsolti Quartet, koncert
A Quartet tagjai olyan tizenéves fiatalok, akik még zenei tanulmányikat folytatják, de már felfigyelt rájuk a magyar zenei világ, hiszen idén a Magyar Jazz Szövetség szakmai zsűrije Farkas Zsoltinak ítélte az „év fiatal Jazz zenésze” díját. A balatonfüredi koncert elkalauzolja a közönséget a jazz és az R&B világába.

Boggie

Blaha utca, Mol Nagyon Balaton Színpad:
18.30 Boggie, koncert
Csemer Boglárka harmadik nagylemezével turnézik, ezt ismerheti meg most a füredi közönség. Karrierje kezdete óta együttműködik költőkkel, több magyar dalszövegét kortárs költő jegyzi. A koncerten Kemény Zsófi dalszövegei is felcsendülnek.

21.00 Seven seconds in The Future, koncert
A szó szerint minden műfajban könnyedén alkotó 7s ezúttal egy különleges műsorral lép színpadra. Változatos, modern és pörgős, örömzenére számíthatunk, és megtudhatjuk mi történik, ha a rock, hiphop vagy akár az elektronikus zene találkozik a jazzel. 10 zenész egy színpadon feszegeti a kreativitás határait. Zene a jövőből.
2018. június 10. vasárnap
Vaszary kert
11.00 Jazzterlánc, gyermekkoncert
Három kiváló jazz zenész alapította a zenekart azzal a céllal, hogy a gyerekek az élő zene segítségével interaktív módon ismerkedhessenek meg a műfajjal. A gyerekek maguk is bekapcsolódnak a hangok utánzásába, hol békakórusként, hol hangerővel segítve a zenekar munkáját.

18.00 Richter Ambrus Quartet, koncert
A Magyar Jazz Szövetség, az „év fiatal jazz zenésze” díját 2018-ban, a közönség döntése alapján, Richter Ambrus Jazzdobosnak ítélte. A formáció kimondottan a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválra alakult. A zenekar magját képző Schlosser trióhoz csatlakozik Vidákovich Izsák szaxofonos. A repertoár jazz standard-ek-ből áll, de szándékunk nem a legismertebbek közül válogatni, leginkább a Hard-bop és Post-bop korszakok előadóitól! 
Blaha utca, Mol Nagyon Balaton Színpad:
18.30 Barabás Lőrinc Quartet, koncert
Az „Other Than Unusual” lemezbemutató koncert bemutatójára március 21-én került sor. A Könyv-Bor-Jazz Fesztivál látogatói most ezzel a lemezzel ismerkedhetnek meg. „Talán most a népzenei vonal kicsit háttérbe került, de megmaradt az a fajta monoton transzjazz érzés, ami a Beardance-t jellemezte. Alapvetően elég sok zenei stílust ötvöz az anyag: kicsit programzenés, film- és színházi zenés hangulatot is hordoznak a szerzemények, amelyet egyebek mellett az is megerősít, hogy Nagy Zsolt vibrafonon és üstdobokon is játszik, de vannak benne rockosabb elemek is." – mondja Barabás Lőrinc a füredi koncertről.
20.30 Éles Gábor Trió és Tóth Vera, koncert
Nagyszerű koncertélménynek ígérkezik az Éles Gábor Trió és Tóth Vera közös koncertje a füredi Köny-Bor-Jazz Fesztiválon.
A nemrég megjelent második, Let Yourself in Groove című lemezen hat dalban hallható Tóth Vera, a csodálatos torkú énekesnő, aki remekül megtalálta a közös hangot a trióval. Meglepetésként a most készülő új anyagból is várható egy kis ízelítő, illetve az este első felében, ahogy azt tőlük megszokhattuk, egy igazi triós (f)elszabadulás is garantált.

Különleges programok:

Június 9-én szombaton 17 órakor a balatonfüredi Vaszary Galériában Levendel László tüdőgyógyász gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők B. Nagy Anikó, kurátor rendhagyó tárlatvezetésével. 
Levendel László a test és lélek orvosa volt, humanista, a művészet pártolója. Az orvosláson messze túlnyúló tevékenységet folytató ember a Kádár-korszak nehéz éveiben menedéke, támogatója volt a betegségtől és az üldözöttségtől meggyötört művészeknek. A gyűjtemény szinte véletlenül jött létre, a képek nagy részét az orvos nem vásárolta, hanem kapta betegeitől. Levendel László halála utána a gyűjteményből a család nem adott el egyetlen műtárgyat sem, és nem is vásárolt.
A kiállítás kurátora, B. Nagy Anikó részletesen mutatja be az alkotókat, találkozásukat Levendel Lászlóval, de információt kapunk a Korányi tüdőszanatóriumról, a tbc-ről, az alkoholizmusról is. A tbc és az alkoholizmus ugyanis összefüggő fogalmak voltak, hiszen a szakemberek hosszú ideig úgy gondolták, a bor fogyasztása megkönnyítheti a tüdőbetegség gyógyítását. Az idő és az orvostudomány mára bebizonyította, hogy ez a feltevés téves volt, ennek ellenére vendégeink a Rizling Generáció borait kortyolgatva ismerkedhetnek meg a kiállítással miközben
Thomas Mann: Varázshegy című művéből olvas fel idézeteket Almási Sándor, színművész.

Június 10-én, vasárnap 16 órakor reformkori sétára indulhatnak a borbarátok. A program résztvevői megismerkedhetnek a múlt század és a jelen fontos épületeivel, a Balatonfüred-Csopaki borvidék múltjával és boraival, Anna-bálok történetével és legendáival.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!