Az író géniusz nyomában – Hamvas Napok

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2018. 03. 21. 18:27

Ráolvasással, kötetbemutatókkal, kiállítással és filmvetítéssel idézik meg a városban a magyar irodalom örök megosztó, egyben legendás szerzőjét, Hamvas Bélát, a róla elnevezett Hamvas Napok keretében. Kétnapos rendezvénnyel emlékeznek az ötven évvel ezelőtt elhunyt író, filozófusra.

 

Másnap, március 24-én, a Koloska völgybe indul emlékséta a Hamvas hárshoz, ahol Szarvas József színművész gondoskodik majd az író megidézéséről.
Délután négy órakor a Vaszary Galériában nyílik meg dr. Levendel László gyűjteményét bemutató kiállítás. A tárlaton szereplő művészek jelentős része helyet kapott Hamvas Béla és Kemény Katalin 1947-ben megjelentetett Forradalom a művészetben című, később betiltott és bezúzott könyvében, amely a magyar művészet modern tendenciáit követte nyomon az Európai Iskoláig. A kiállításról részletek itt.

A kétnapos rendezvény zárásaként – a cseh ráolvasás jegyében- az ikonikus, cseh filmrendező, a nyolcvanéves Jiri Menzel Sörgyári capriccio című filmjét nézhetik meg az érdeklődők, akik stílusosan a nagy klasszikus után igazi cseh sörök kóstolásával tehetik még emlékezetesebbé a filmet és egyben az idei Hamvas Napokat.

Részletes program itt.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. 1919–ben jelentek meg első irodalmi tárgyú írásai. Bölcsészdiplomája megszerzése után 1923-ban a Budapesti Hírlap és a Szózat újságírója lett. 1927-ben a Fővárosi Könyvtárban helyezkedett el könyvtárosként, ott dolgozott egészen 1948-ig. Ez életének egyik legtermékenyebb időszaka. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. Máig szélsőségesen ítélik meg az életművét, rajonganak érte vagy éppen elutasítják. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!