Balatonfüred: Megnyílt a Zsidó Kiválóságok Háza

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2018. 03. 20. 20:01

Megnyílt a felújított egykori zsinagógában kialakított modern kiállítás. A tárlat mintegy 110 világhírű tudóst mutat be korszerű eszközökkel. A zsidóság tudományos eredményeit feltáró interaktív kiállítás közérthetően és élményszerűen tárja elénk a világunk nagy vívmányait a golyóstolltól a játékelméleten át az ólommentes benzinig.

 

A 200 milliós beruházás révén új kulturális és közösségi funkciót kapott a felső városrészben álló, hosszú évek óta elhagyatott műemléki épület.

– A beruházás három célból jött létre: megújítottuk az ófalu legrégebbi, műemléki épületét, új közösségi teret hoztunk létre a felső városrészben, és egy modern kiállítással gazdagodott Füred kínálata – mondta az ünnepélyes megnyitón Bóka István polgármester, aki megemlékezett arról is, hogy közel 150 zsidó származású embert hurcoltak el Balatonfüredről a második világháború idején, akik közül csak páran tértek haza. Nekik is emléket állít a felújított régi zsinagóga.

– Fontos, hogy ezzel a beruházással Balatonfüred felső városrésze fejlődik, az itt helyet kapó kiállítás olyan értékeket mutat be, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Fontos, hogy belakjuk ezt a helyet, ez a ház mindenki előtt nyitva áll – vélekedett Kontrát Károly, országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár.

További részletek, képgaléria a balatonfured.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!