Időkapszula képekkel

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2018. 03. 18. 00:29

Dr. Levendel László sajátos gyűjteményéből nyílik kiállítás a Vaszary Galériában.

A tárlat bemutatja a gyűjtőt, a tuberkulózis leküzdésének egyik jelentős orvos alakját illetve sajátos gyűjteményét, valamint feltárja az akkor népbetegségnek számító tbc és alkoholizmus kultúrtörténeti érdekességeit, egyben betekintést ad a Kádár-korszak rejtett nyilvánosságának egyik jelentős szellemi műhelyébe.

Anna Margit, Derkovits Gyula, Kassák Lajos, Kondor Béla, Ország Lili, Vajda Lajos – csak néhányan azok közül, akiknek egy-egy alkotása látható lesz a kiállításon.

– Levendel László nem volt a szó klasszikus értelmében vett műgyűjtő, viszont az általa gyógyított alkotókkal különleges viszonyt alakított ki, hiszen holisztikus szemléletű orvosként tevékenysége messze túlmutatott a tüdőgyógyászaton. A művészek megajándékozták az alkotásaikkal, ez a gyűjtemény eredete. Később aztán az úgynevezett Európai Iskolához tartozó modernista, ám sorsüldözött, politikailag elhallgatott, egzisztenciálisan tönkretett hazai művészek körével került szoros kapcsolatba. Gyógyította őket, tüdőbetegként vagy éppen, mint Kondor Béla esetében alkohol problémáik miatt. Különös érzékenységgel viszonyult a szociálisan hátrányos helyzetűekhez, a társadalmi problémák rendszerszintű megoldása foglalkoztatta. A művészetek és a művészek barátja, igazi humanista volt, akinek a lakása a rendszerváltást előkészítő eszmecserék kulcsfontosságú helyszínévé vált – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére B. Nagy Anikó a kiállítás egyik kurátora.

További részletek a balatonfured.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!