Márciusban nyílik meg Balatonfüred legújabb kiállítóhelye és közösségi tere, a Zsidó Kiválóságok Háza!

balaton.vehir.hu Forrás: Simon Erzsébet 2018. 03. 08. 11:22

Balatonfüred legrégebbi műemléke 2017-ben újult meg. Az egykori zsinagóga, amelyen története során három felekezet is osztozott, felújított állapotában 2018 tavaszán nyílik meg. A zsidóság tudományos és technikai kultúráját bemutató, „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” elnevezésű, háromnyelvű állandó kiállításán több mint 110 világhírű kutató, feltaláló élete és munkássága ismerhető meg.

 

„Ha a gonoszság terve sikerül, ezeket a tudósokat is megölték volna, hasonlóan azokhoz a nővéreinkhez és fivéreinkhez, akiket elpusztítottak. Ők azonban megmenekültek, és az Élet szavával válaszoltak a sötétség szavára. Gondolatokból építettek palotát, s ez a palota az otthonunk. Nekik is köszönhető, hogy él az emberség és az emberiség.”

Balatonfüred legújabb kiállítóhelye a település felső városrészében, a Bajcsy-Zsilinszky utcában található. A templomépület múltja különleges, hiszen három felekezet is szolgált az idők folyamán.

A középkorban ezen a területen állt a Szent Margit-kápolna, melynek első ismert említése 1267-bôl származik. A templom körüli temetőkert a régészeti leletek alapján az Árpád-kortól a török hódítás koráig folyamatosan használatban lehetett. A templom legkorábbi formája nem ismert. A jelenlegi épületen belül feltárt hosszanti falmaradványok valószínűleg a 15-16. századból valók. A maradványok egy nyújtott térarányú, szentély nélküli, végfalain támpillérekkel megerősített épületet rajzolnak ki. Mivel az alaprajz nem egy késő gótikus templom formáját mutatja, így elképzelhető, hogy esetleg a plébános lakóházaként szolgált. A református egyházközség a 18. század folyamán a régi falakat elbonttatta, hogy helyére a ma is álló épületet emeljék. A fiókos dongaboltozattal fedett, kora barokk templom a korábbinál szélesebb, de azonos hosszúságú lett. Maival egyező déli bejárata előtt egy pillérekre támaszkodó előcsarnok készült, talán a templomépítéssel egyidejűleg. Az épület nyugati és keleti végén valószínűleg karzatot alakítottak ki. Egy későbbi átépítés során (elképzelhető, hogy már a zsinagóga korszakában) az épület nyugati harmadát válaszfalakkal különítették el, amely felett szintén karzat állhatott. Ez minden bizonnyal az épület délnyugati sarkán újonnan nyitott (utóbb elfalazott) ajtónyíláson keresztül volt megközelíthető. 1826-ban az egyházközség új templom építését kérvényezte, mivel a régiben már nem fért el. A jelenlegi református templom, kevesebb mint 300 méterre a régitől, 1830-ra készült el.

Ezt követően az egykori istenháza huszonöt évig kihasználatlanul állt, míg 1855-ben a füredi izraelita hitközség meg nem vásárolta. Az épület keleti végében egy lépcsős felépítményű, díszes tórafülkét építettek. A zsinagóga 1944-ig, a füredi zsidók elhurcolásáig töltötte be szakrális szerepét. Sorsa a második világháború utáni vidéki zsinagógákéval osztozott: a benne őrzött tóra tekercseket elvitték, megszűnt szakrális funkciója. Az 50-es, 60-as években hajógyári raktárként, garázsként használták, majd 1991-ben magánkézbe került, étteremként működött, az elmúlt években azonban magára hagyatva, üresen állt.

Balatonfüred Város Önkormányzata a műemlék épületet 2017-ben újíttatta fel, az EGT Alapok Kulturális és természeti örökség programja Városi Épített Örökség pályázat keretében.

A felújítás során az egykori templomépület egybeépült egy új, modern, 21. századi látogatóközponttal, amely egy egyedülálló kiállítási tematika mentén megálmodott, teljesen digitális, akadálymentesített kiállításnak ad otthont. Az épület együttes kialakításában, élményígéretében egyszerre fejezi ki az emberi géniuszt, az emberi nyitottságot és a közös emberi örökséget.

A zsidóság tudományos és technikai kultúráját bemutató, „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” elnevezésű, magyar, angol és héber nyelven elérhető állandó kiállításon több mint 110 zsidó származású Nobel-díjas, valamint a szakterületükön maradandót alkotó világhírű kutató, feltaláló élete és munkássága ismerhető meg. Az érdeklődőknek 8 szakterület kiválóságainak megismerésére nyílik lehetőségük: a tárlaton a részecskefizika és az informatika elismert tudósai mellett orvosok, biológusok, fizikusok, matematikusok, kémikusok, építészek életműve tekinthető meg. E nagyszerű tudósok és munkásságuk nélkül más lenne ma az emberiség.

Balatonfüred legújabb közösségi tere a Lipták Gábor Városi Könyvtár új intézményeként ugyanakkor nemcsak a tudományos vívmányok bemutatását szolgálja, hanem a jövőben Balatonfüred felső városrészének új közösségi tereként is funkcionál majd: az ismeretterjesztésen túl kellemes hangulatú koncerteknek, előadói eseteknek, családias rendezvényeknek is otthont ad.

Múzeumpedagógiai helyisége a gyerekes családok, tanulók és kutatók interaktív ismeretszerzésének ideális színhelye, lehetőséget biztosítva az egyéni és csoportos foglalkozásokra, játékos tanulásra.

Az intézményben az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások, és a jövőben változatos programok várják a látogatókat.

 

Zsidó Kiválóságok Háza

8230 Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

Tel.: 87 / 782 - 592

www.zsidokivalosagok.hu | bfured-konyvtar.hu

https://www.facebook.com/zsidokivalosagokhaza/

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!