Világkupán a Vadnai testvérek

balaton.vehir.hu Forrás: byc.hu 2018. 02. 04. 11:23

A 3. Világkupájuk volt Miamiban, a top25-ben végeztek. Vadnai Benjaminnal és Vadnai Jonatánnal beszélgettünk a Világkupa-sorozat 2. fordulójáról, a megélt nehézségekről és sikerekről, célokról és a következő állomásról a Balatonfüredi Yacht Clud weboldalán.

 Hogy épült fel a versenyt megelőző időszak? Milyen volt a felkészülés?

Benjamin: Kezd bevett szokássá válni, hogy telente Splitben edzünk, január elején van egy kis szünet, amikor az egyetemi vizsgáinkra koncentrálunk. Ilyenkor csak egy dobásunk van, mert nagyon sűrű a menetrendünk.

Jonatán: Szerencsére minden vizsgánk meg lett, így január 15-én már Miamiba utaztunk, ahol a hajók kipakolása után másnap már edzettünk is. Egy hetes edzőtábor után kezdődött a verseny.

Okozott meglepetéseket Miami?

B: Miami gyenge szeles szokott lenni, de ezúttal már a verseny előtt látszott, hogy egy erős szeles versenyre számíthatunk. A harmadik nap el is maradtak a futamok a túl erős szél miatt. Ezért próbáltunk játszani a súllyal, hogy kicsit nehezebbek legyünk.

J: Szerintem ez egész jól is sikerült, erős szélben nagyon jó lett a sebességünk.

50 nemzet 543 versenyzője állt rajthoz, Laser osztályban 70 fős mezőnyben kellett érvényesülni. Ez mennyire nehezítette meg a dolgotokat?

J: Általában nem szoktunk ennyien indulni, 50-60 fős mezőny a megszokott. 70 résztvevőnél már nagyon nehéz kitisztázni magad. Annyira tömött a pálya, hogy egy rossz rajt után egyszerűen nem lehet tiszta szélhez jutni.

B: Ez különösen engem érintett hátrányosan, mivel a verseny elején rosszul rajtoltam. Régen versenyeztünk – utoljára Japánban-, így elszoktam a rajtoktól. Vissza kellett rázódnom.

Sikerült?

B: Úgy érzem igen. Mivel rossz rajtom volt, vert pozícióból indultam, amiből elég nehéz felállni, de szerintem sikerült. A top20-nak nagyon örültem volna, de top 25-tel már elégedett vagyok. A mezőny első felében lenni elég komoly eredmény.

Jonatán, neked mi jelentett nehézséget?

J: Fizikálisan nem voltam száz százalékon. Télen volt egy operációm, így 3 hét teljesen kiesett az edzésből. Ez az utolsó napokon érződött is. 20 csomónál a Laserezés nem szól másról, mint hogy ki meddig bírja. Kicsit könnyebb is voltam és gyengébb is, ez volt a legnagyobb hátrányom.

Mik voltak az elvárásaitok magatokkal szemben?

B: Elsősorban azt nézzük, hogy magunkhoz képest hogyan vitorlázunk. Amikor egy verseny előtt meghatározzuk maguknak, hogy hol szeretnének végezni, akkor persze az is cél, hogy minél előrébb jussunk, de inkább, hogy magunkhoz képest jól vitorlázzunk.

Milyen tanulságai voltak Miaminak?

J: Taktikailag és rajt szempontból volt igazán tanulságos, a sebességünk már nagyon jó, ebben már nincsenek nagy hiányok. Fejben, taktikailag még fejlődhetünk.

B: Egyértelműen a rajtokban éreztem a hiányosságot, a következő edzőtáborban erre fogjuk fektetni a hangsúlyt.

Hogyan tovább? Mi a következő állomás?

B: Hamarosan indulunk Ciprusra edzeni, Ciprus után majdnem a teljes márciust Splitben töltjük felkészüléssel, egy hét pihenés és irány Palma de Mallorca.

J: Ezt a félévet nagyon meg kell húznunk, hiszen nyáron kvalifikációs VB. Sokat kell vitorláznunk.

Benji összetett 22., Jonatán 30. helyen zárta a Miami Világkupát, amivel teljes joggal lehetnek elégedettek. Ezúton is gratulálunk az eredményhez!

fotók: Bogee Tóth, Jesus Renedo/SailingEnergy/WorldSailing

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!