Arany koncert

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2018. 01. 15. 10:34

A kétszáz éve született költő, Arany János versei élednek újra a Kaláka együttes koncertjén. Arany maga is komponált zenét, sőt dalokat is írt.

 Arany János nemcsak költő, de komponista is volt.

Kodály Zoltán így nyilatkozik a költő zenei alkotásairól: nem abszolút értékük vagy önálló invenciójuk miatt érdekesek, hanem mert a költő egész művészetének zenei gondolatvilágához vezetnek el bennünket.

Arany megdöbbentően modern volt. Egy levelében például ezt írja: lírai darabjaim közül azokat tartom sikerültebbeknek, amelyek dallamát hordtam már, mielőtt eszmém lett volna– úgyhogy a dallamból fejlődött mintegy a gondolat.
Ehhez hasonló elgondolással legközelebb Nemes Nagy Ágnesnél és Pilinszky Jánosnáltalálkozhatunk.

Arany emellett zongorázott, furulyázott, gitározott is. Idős korában pedig emlékezetből lekottázott mintegy 150 dalt, gyermek- és ifjúkorát meghatározó dallamvilágának mementóit. Továbbá húsz saját költésű melódiáját ismerjük: saját versei mellett például megzenésítette Petőfi költeményeit is.

Kaláka együttes dalai évtizedek óta rendületlenül bizonyítják az Arany-versek muzikalitását. Legutóbbi Arany-lemezük tíz éves: örökbecsű és megkerülhetetlen – nyomkövető és nyomravezető Arany-költészetéhez.

január 20-án a városban rendezendő koncertjükön ezúttal is Arany Jánosé lesz a főszerep – a költő legismertebb verseit éneklik újra, elhangzik például a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr, vagy a Letészem a lantot című költemény.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!