Hobo est - Csavargók versei

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2017. 12. 06. 10:14

François Villon és Faludy György szellemét idézi meg Hobo Ballada a senki fiáról című estje. Villon balladák Faludy átköltésében, a legnagyobb magyar csavargó költő saját versei, lázadás, szabad gondolatok és szabad szerelem, na meg irónia - Földes László, azaz Hobo énekli és mondja el a verseket.

Hobo Faludy-estje nemcsak a költőről szól, hanem megidézi a hazai költészet talán legnagyobb csavargójának szellemiségét. A világot bejáró, öntörvényű, mindvégig a gondolat szabadságát hirdető Faludy György sorai Hobo tolmácsolásában hitelesen hangoznak el újra.
Az est tulajdonképpen három vándorló, kóborló művész találkozása. Faludy híres Villon átköltései, a lázadó hangvételű versek és a recski keserves körülmények között írt költemények mellett Faludy közéleti, szerelmi lírája is teret kap.

A december 16-án, Balatonfüreden rendezendő est részletei, és jegyek itt.

- Faludy György költészetével 1958-ban, tizenhárom éves koromban egy stencilen sokszorosított és tiltva terjesztet lapon találkoztam először a Villon-átköltések révén. A Haláltánc ballada című versének utolsó versszaka egyszerűen letaglózott, szétbombázta a lelkemet, ez fordított a költészet felé. Maga az előadás úgy jött létre, hogy a mester 2003-ban megnézte a Vadászat színpadi előadásunkat, amelyben szerepelt a Ballada a senki fiáról című verse és a Haláltánc ballada egy részlete is. Annyira tetszett neki, hogy felkért erre az előadásra - nyilatkozta Hobo, aki már 1978-ban a Hobo Blues Band megalakulásakor is énekelte a Ballada a senki fiáról című verset, amit azonban az akkori cenzúra nem engedett lemezre felvenni.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!