Kontraszt és kultúra

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2017. 11. 26. 10:36

Felújították a felső városrészben álló egykori zsinagógát, az Ófalu legrégebbi épületét. Az évek óta üresen álló épület teljesen megújult, a műemléki templomhoz egy modern épületszárny is kapcsolódik. A fordulatos történettel rendelkező templom a város egy újabb emblematikus épülete lehet. Sugár Péter építésszel beszélgettünk - olvasható a balatonfured.hu oldalon.

- A templom története egészen unikális. Három felekezet osztozott rajta az idők folyamán, békésen adták át egymásnak a szakrális teret. A 13. századi épület eredetileg katolikus templom volt, majd a középkort követően átvették a reformátusok, a romokból a kora barokk épület 1726-ban készült el. Később az izraelita felekezet vette meg és zsinagógává alakították, de ez már nem volt radikális átépítés. Én nem tudok még egy ilyen templomról Magyarországon. Ez volt a kiindulópontunk: a templom tökéletesen szemlélteti a kultúrák egymásra rétegződését a szakralitás jegyében.

- Ebben az esetben azonban nem csupán egy épület rehabilitációjáról van szó, hiszen új funkcionális elvárásoknak is meg kellett felelni.

- A templomnak kettős funkciót kell ellátnia. Egyrészt közösségi célokat szolgál, másrészt egy szakrális hely. Ezt a kettősséget az épület megjelenésében és funkciójában is szerettük volna megjeleníteni. A templom nagy terében a nyugati részen elhelyeztünk egy pódiumot, ezzel szemközt a keleti oldalon pedig egy Tóra szekrényt. A látogatókat így könnyedén lehet orientálni, attól függően, éppen milyen funkciót lát el a tér. Ha szembe ülnek a pódiummal, akkor az épület világi funkciója kap hangsúlyt, ha megfordítjuk a székeket, akkor a Tóra szekrényre szegeződik a figyelem és máris szakrális miliőben érezhetik magukat. A Tóra szekrény egyébként igen értékes, Róth Miksa - készítette üvegmozaik díszíti; ez is, akárcsak a templom tetején látható két kőtábla a Garay utcai zsinagógából származik.

További részletek, képgaléria a balatonfured.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!