Balatonfüred: Sűrűsödő fesztiválok - Jövő évi programterv

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2017. 10. 26. 22:29

Elkészült a város jövő évi rendezvényterve. Az elsősorban a kulturális turizmusra építő városi programkínálat kimagaslik a térségből, legyen szó gasztronómiáról, képzőművészetről, sportról, irodalomról, vagy éppen fesztiválokról. A hangsúlyok maradnak, a kínálat ezúttal is bőséges lesz.

Balatonfüred turisztikai kínálata, a város kulturális vonzereje kimagasló a térségben, a jelentősebb rendezvények nemcsak vendégeket vonzanak, hanem alakítják és meghatározzák Füred arculatát. Ugyanakkor évek óta gondot is okoz a sűrű programnaptár, májustól szeptemberig tulajdonképpen rendezvénydömping van a városban. A nagy rendezvények terve közel sem tartalmazza Füred összes programját, csak a legmeghatározóbbakat szemlézi.

A kínálat jövőre is bőséges lesz, a város identitását meghatározó rendezvények, mint például a Jókai Napok, Kékszalag, Anna-bál, Borhetek vagy a Romantikus Reformkor illetve az egyre népszerűbb sportesemények mellett könnyedebb rendezvények is várják az érdeklődőket.

Változások

Két kiemelt városi rendezvény időpontja változik a jövő évben. A Balatoni Hal- és Borünnep a Pünkösd hétvégén, az Első hajó fogadása pedig a nagyszombat előtti hétvégén lesz. Az idén két kiemelt sportrendezvényt nem tudtak megtartani Balatonfüreden, a cél az, hogy jövőre az Éjszakai futóverseny és a hagyományos Öbölátúszó verseny is újra Füreden legyen.
Újdonság az is, hogy a kedvező tapasztalatok alapján jövőre június 8. és augusztus 25. között hétvégenként (pénteken, szombaton 19-23 óráig) lezárják a forgalom elől a Blaha Lujza utcát.

Stratégia

A rendezvényterv összeállításánál figyelembe vették a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát, amelyben kiemelt szerepet kapott a kulturális-, a bor- és gasztronómiai turizmus. A stratégia az Anna-bált, illetve a Vaszary Galéria kiállításait a Balaton kiemelt turisztikai kínálatai közé sorolta, amelyek látogatása a belföldi vendégeken túl vonzerő lehet az igényesebb, minőségi turizmusra fogékony külföldi látogatók számára is. Ennek szellemében az Anna-bált évről évre igyekeznek megújítani, a Vaszary Galériánál pedig erősíteni kívánják az országos hírű és színvonalú kiállítások promócióját.

Rendezvény dömping

Jövőre a sétányon ismét felsorakoznak a népszerű oldtimerek, lesz Tavaszi Fesztivál, a Vaszary Galériában országosan is jelentős kiállítások nyílnak, és persze megrendezik a gasztronómiai fesztiválokat is, sőt novemberre egy új fesztivált terveznek.
A Gyógy tér továbbra is a kiemelt presztízsű rendezvények helyszíne marad, itt lesz a Prímás verseny, az Opera gála, az augusztusi nagykoncert és Zoób Katti divatbemutatója.

A kulturális programok mellett markáns szerep jut a sportrendezvényeknek is. A Kékszalag az ötvenedik évforduló alkalmából a szokásosnál is nagyobb esemény lesz, de megrendezik a Balatonmant, a Maratonmant, az Öbölátúszást, a hat napos nemzetközi futóversenyt, illetve több hagyományos vitorlásversenyt is.

A testületi ülésen többen felvetették, hogy a jövőben a felső városrészben is legyenek meghatározó rendezvények, amire részben megoldás lehet, hogy jövő márciusban nyílik meg a felújított egykori zsinagóga illetve a fogadóépületébe tervezett kiállítás, amivel egy újabb közösségi tér jön létre az említett városrészben.
Az ülésen elhangzott: több rendezvényt frissíteni kell a jövőben, például a Romantikus Reformkori Fesztivál koncepcióját is érdemes lenne újragondolni.

2018. évi városi nagyrendezvény terv ITT

balatonfured.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!