A hétvégén startol a J24 Európa-bajnokság a Balatonon

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2017. 09. 22. 11:37

A világ legnépszerűbb tőkesúlyos One Design hajóosztályának, a 2017. évi Európa-bajnokságát Magyarországon, a Balatonon rendezik meg 2017. szeptember 24. és október 1. között. A kontinens viadalra 8 országból egy híján 50 hajó és 250 versenyző nevezett.

A mezőny igen erősnek ígérkezik, mert itt lesz az európai mezőnyből, a tavalyi német világbajnok is. A magyar vitorlázók közül pedig a sokszoros magyar bajnok, 13-szoros Kékszalag győztes, Soling világ- és Európa-bajnok Litkey Farkas mellett, számos magyar bajnok vitorlázó is hajóba ül majd, akik más osztályokban nemzetközi szinten is az élen vitorláznak.

A J24-es hajótípus a világ legnépesebb tőkesúlyos One Design hajóosztálya, több mint 5 500 hajóval vitorláznak vele. Hazánkban 2008-ban rendeztek először Európa-bajnokságot, akkor 35 egység vett részt a viadalon. Azóta az osztály népszerűsége folyamatosan növekszik, és mára a Magyar Vitorlás Szövetség legnépesebb One Design hajóosztálya lett. A J24-es típus többek között azért is közkedvelt, mert az egységes és szigorú nemzetközi osztályelőírásoknak köszönhetően a hajók tényleg teljesen egyformák, ezáltal valóban sportos „versenyélményt” nyújt vele a vitorlázás. Nem csupán a hajók méretére és felszerelésére, de a legénység súlyára is pontos előírások vonatkoznak. 400 kg lehet a hajón a vitorlázók maximális összsúlya.

További részletek a hunsail.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!