Gyermekábrázolás - Az ideáltól a kritikus nézetekig

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2017. 06. 16. 17:32

Kiállítás nyílik négy évszázad gyerek portréiból. Művek a 17. századtól a kortárs alkotásokig. Hogyan változott a gyerekek, egyáltalán a család társadalmi megítélése az elmúlt évszázadokban. Az idealizált, moralizáló ábrázolástól napjaink kritikus hangvételéig - festmények, szobrok, fotók és videók.

A Vaszary Galériában nyíló tárlat a biedermeiertől a jelenkorig öleli fel a gyermekeket ábrázoló műalkotásokat, a legkorábbi mű az 1600-as évekből származik. Festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák szerepelnek a kiállításon egyebek mellett Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Szőnyi István, Csók István, Fényes Adolf, és Vaszary János és több kortárs alkotó műve.

- Párizsban éppen ebben az évben zárt be egy nagyon hasonló tematikájú kiállítás, amely a gyermekek ábrázolását járta körül. Magyarországon úgy gondolom hiánypótló lesz a Vaszary Galériában nyíló tárlat, utoljára 1940-ben rendezett az akkori Műcsarnok a gyermekábrázolással kapcsolatos tárlatot. A füredi kiállítás négy évszázadot ölel fel, de nem kronológia szerint mutatjuk be az egyes korszakokat, inkább azt szeretnénk minél plasztikusabban érzékeltetni, miként változott a család és a gyermek társadalmi szerepének a megítélése. Jogilag, erkölcsileg is sok minden változott, ahogy a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások illetve a gyermek-szülő közötti viszony is - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Révész Emese a kiállítás kurátora.

További részletek a balatonfured.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!