Nemzetközi elismerés: IHE-bizonyítványt szerzett a HISCOM

balaton.vehir.hu Forrás: Mórocz Anikó 2012. 08. 30. 11:13

Az EU támogatásával megvalósult HISCOM adatkommunikációs rendszer az első magyar kutatás-fejlesztési termék -

- ami megszerezte a nemzetközi IHE-minősítést. Sikerrel zárult a HISCOM első nemzetközi megmérettetése: a 2012. május 21-25. között Bernben tartott IHE minősítő rendezvényen kiváló eredményt értek el a balatonfüredi Pan-Inform Kft. munkatársai. Az elismerés azért is kiemelkedő, mert magyar kutatás-fejlesztési termék ezidáig az IHE előszobájáig sem jutott el. A sikeres bizonyítási eljárás komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, és utat nyit a HISCOM európai, amerikai és ázsiai értékesítésének.

Balatonfüred, 2012. augusztus 29. - A balatonfüredi kutató-fejlesztő központban kifejlesztett adatkommunikációs rendszer, a HISCOM (GOP-1.2.1-08-2009-0002) projekt sikeres kutatás-fejlesztési szakaszának lezárása után ez évben lépett a hasznosítás fázisba, s máris nemzetközi érdeklődés övezi.

Európa-szerte hatalmas előnyökkel jár a betegek, az orvosok és az ápolók számára, ha az egészségügyi információk (leletek, vizsgálati eredmények, stb.) zökkenőmentesen jutnak el a különböző felhasználási helyekre (pl. háziorvosi, szakorvosi, magán orvosi rendelők, kórházak, laboratóriumok, szanatóriumok). Az optimális betegellátás ma már megköveteli, hogy az egészségügyben dolgozók és a páciensek hatékonyan és biztonságosan képesek legyenek létrehozni, kezelni és elérni egy átfogó elektronikus egészségügyi nyilvántartást (Electronic Health Records). Az egészségügyi információk rendszerezése és cseréje nagymértékben javítja az orvosi ellátás hatékonyságát és minőségét, azáltal, hogy az egészségügyi szolgáltatók és a betegek számára biztonságosan elérhetővé teszi a gyógyításhoz szükséges adatokat.

Az IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett nonprofit szervezet. Céljuk, hogy az általuk minősített informatikai rendszerek javítsák az egészségügyi információk megosztását. Ennek érdekében olyan ajánlásokat hoznak létre, amik segítik az összehangolt adatfelhasználást, vagyis az egészségügyi ellátást jobbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik.

A szervezetnek jelenleg 510 tagja van a világban. Megtalálható itt minden számottevő orvos-szakmai társaság, kormányzati szervek, szolgáltatók, szakmai szövetségek, és az egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztői (pl. GE Healthcare, AGFA, Microsoft, IBM Corporation, Toshiba, Siemens, Cisco Systems, Oracle, Kínai Nemzeti Szabadalmi Hivatal, HL7 Csoport, Amerikai Egészségügyi Minisztérium, Stanford University, Harvard University).

Az IHE tehát egy minősítési rendszer: a gyártók egészségügyi informatikai rendszereiket szemtől szembe állíthatják, és bizonyíthatják azok átjárhatóságát. A szervezet nyilvántartása szerint eddig a világon összesen 250 gyártó terméke felelt meg a szigorú minősítésnek. Az egészségügyi kutatás-fejlesztésben résztvevők minden évben három helyszínen - Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában – lehetőséget kapnak, hogy az általuk létrehozott rendszereket az IHE bizottsága előtt teszteljék. 2012-ben az európai helyszín Svájcban, a Bern Expo területén volt, fő témája pedig az Európai Unió epSOS projektjére alkalmas rendszerek regisztrálása volt (www.ihe-europe.net).

A 2012 májusi rendezvényre a HISCOM felkészítését már 2011 novemberében el kellett kezdeni. Az IHE meghatározott 28 előzetes tesztet, amelynek teljesítése elengedhetetlen volt a berni szerepléshez. A szigorú feltételeket Magyarországról csak a HISCOM teljesítette, így egyedüli magyar termékként volt jelen Svájcban.

Bernben a Connectathon-nak („kapcsolat-maraton”) nevezett egyhetes rendezvényen rekordot döntöttek: 14 országból 350 szoftverfejlesztő volt jelen, akik több mint 120 rendszeren sikeresen teljesítették az előzetes teszteket. A maratoni kapcsolat-teszthez 600 méter optikai kábelt és két kilométer rézdrótot használtak fel. A Pan-Inform munkatársainak 16 helyszíni tesztet kellett elvégezniük a minősítéshez. Ebből volt olyan teszt, amit az egy hét alatt bármikor el lehetett végezni, de volt olyan is, ahol szigorúan szabályozták a végrehajtási és a ráfordítható időt. Öt nap alatt a HISCOM majdnem 17.500 üzenetet mozgatott meg, és a rendezvény végére minden felvállalt profil esetén sikeresen teljesített.

A sikeres teszteredményeket hivatalos honlapján teszi közzé az IHE, az adatok nyilvánosak, és bárki számára lekérdezhetőek (connectathon-results.ihe.net). A HISCOM fejlesztői bebizonyították, hogy a rendszer a gyakorlatban is képes a saját felhasználói számára adatokat szolgáltatni más, IHE minősítéssel rendelkező hálózatokból.

A sajtótájékoztatón Prof. Dr. Gyimóthi Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékét vezető akadémiai nagydíjas egyetemi tanára nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő magyar informatikai sikerként értékelte a HISCOM IHE-minősítését. Dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. főigazgatója a rendszer egészségügyi hasznosságát hangsúlyozta, míg Bende Richárd, a T-Systems Magyarország Egészségügyi Ágazati igazgatója pedig a magyar kutatás-fejlesztésben rejlő további lehetőségeket fejtette ki, aminek egyik legfontosabb bázisa a Náray Gábor Zsolt által vezetett balatonfüredi kutató-fejlesztő központ.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!