Bereményi Géza tölgyfát ültetett Cseh Tamás emlékére a Tagore sétényon

balaton.vehir.hu 2009. 11. 07. 17:09

Szombat délután, órási érdeklődés közepette ültetett fát a Tagore sétányon Bereményi Géza, Szőcs Géza verssel köszöntötte a dalnokot.

Bereményi Géza író-rendező

Szombat délután a dalnok Cseh Tamásra emlékeztek az egybegyűltek a Tagore sétányon. Szőcs Géza író a „A rézbőrű barátjához” című versét olvasta fel a publikumnak. Majd Bereményi Géza, rendező, dalszövegíró ültetett kocsányos tölgyet, barátja, Cseh Tamás emlékére. Őt követően a megemlékezés virágkoszorúit helyezték el a kocsányos tölgy emlék-talapzatán.

Szőcs Géza író

Az ünnepség az Anna Grand Hotel színháztermében folytatódott, ahol Cserép László felelevenítve a múltat, elmondta, hogy Cseh Tamás 2002-ben, a Hamvas Béla Társaság meghívására járt Balatonfüreden, azt követően csak a halálhírről értesültek.
Bereményi Géza visszaemlékezésében, feltette önmagának a kérdést, hogy miért is alkottak alkotói párost 39 éven keresztül, de a választ önmaga sem tudta megadni. 1970-ben ismerte meg Tamást, majd rövid időn belül otthagyva albérletét, kettő nylon zacskóval beköltözött Cseh Tamáshoz. Volt olyan nap, hogy három dal, dalszöveg is született, - mesélte, de másfél évig nem engedte, hogy a szerzemények bemutatásra kerüljenek a nagyközönség előtt. Óvta az érzékeny lelkű és alkatú gitárost, nem merte kitenni a hetvenes évek politikai támadásainak, megbélyegzésnek.

"Köszönöm, hogy Tamásnak emléket állíthattam" (Bereményi Géza)

Aztán Párizsba kikeveredtünk, a visszaút előtt két nappal Tamás azt mondta, hogy nem megy vissza Magyarországra, kinn maradok. Láttam a szemében, hogy nem viccel, megkérdezte, hogy most már felléphet-e a közönség előtt, igen – válaszoltam – mesélte Bereményi. A szerény és törékeny, előadóból fél éven belül az egyik legnépszerűbb hazai előadó lett, karrierje egyre emelkedőbb lett, a lemezek egymást követően jelentek meg, Cseh Tamás életének utolsó húsz évében megtalálta hazáját és az itteni embereket, amihez hozzájárult személyes varázsereje és a dalok – fogalmazott Bereményi Géza. Végezetül ismét feltette önmagának a kérdést: hogyan és miért találkoztunk, arra nincs magyarázat, szívesen írtam volna másoknak is dalt, de vele találkoztam…- adta meg a választ önmagának.

Az est hátralévő részében Szarvas József színművész olvasott fel részleteket, Cseh Tamás angol nyelvből magyarra fordított indián történeteiből, Gergely Éva csodálatos hangjával kápráztatta el a nézőket.
(Még több fotó a galériában.)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!