A szakma lelke - továbbképzés a Házi Segítségnyújtóknál Hajmáskéren

balaton.vehir.hu 2015. 10. 16. 16:09

A Református Szolgálatfejlesztés országos programjának köszönhetően, a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség 30 munkatársa a mai napon fejezte be azt a 3 napos, 30 órás továbbképzési lehetőséget Hajmáskéren, melyben aktív résztvevőként gazdagodtak az időskori ellátásban nyújtható támogató, segítő formákkal.

Az elméleti és gyakorlati képzést, mely az „Élet az élet végén – hospice szemlélet és gyakorlat az időskori ellátásban” címet viseli, Gecse Attila kórházi lelkész irányította, aki 2005-től szolgál Miskolcon a B.-A.-Z. Megyei Kórházban s a betegek mellett sokat foglalkozik a hozzátartozók és az egészségügyi dolgozók lelkigondozásával.

E továbbképzés témája központi szerepet tölt be a Társegyházközség Házi Segítségnyújtó Szolgálatát végző gondozók körében, hiszen ők naponta szembesülnek, akár több alkalommal is olyan élethelyzetekkel, ahol saját lelkierejükkel, megfontolt tanácsaikkal kell támogatást adjanak az általuk gondozott időseknek, valamint tudniuk kell, hogyan dolgozzák fel egy haldokló ember s a bekövetkező halál érzésének nehéz terheit. E képzés során tapasztalatcserék, kiscsoportos gyakorlatok, előadások, megbeszélések keretén belül foglalkoztak különféle esetekkel, s lélekben megerősödve, szakmailag fejlődve folytatják szolgáló tevékenységüket a továbbiakban is.

A Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség Falugondnoki és Házi Segítségnyújtó Szolgálatának vezetői, munkatársai közül közel 50 fő kapcsolódott be a Református Szolgálatfejlesztés 2015. október végéig tartó távoktatási vagy több napos képzési kínálatába. A szakmai vezetők műhelymunkán illetve jogi-gazdasági képzéseken bővíthették ismereteiket. A munkatársak továbbképzésen való részvétele nemcsak egyéni fejlődésüket tekintve fontos, hanem a Dunántúl egyik legnagyobb református szolgálatának naprakész, lelkiekben is áldásos munkájának egyik mutatója.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!