Közösség, közösségi közlekedés, kultúra, Balaton, konferencia

balaton.vehir.hu 2013. 09. 05. 12:20

Ezek a témák jellemezték a csütörtökön tartott regionális konferenciát Sólyban.

Elsőként Bikádi László polgármester köszöntötte a vendégeket, aki külön köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy a mostani konferencia helyszínéül az ezer éves települést választották a szervezők, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a részt vevők közül többen visszatérnek a településre megismerkedni annak történelmi értékeivel.

Fábry Szabolcs a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal (MNVH) Veszprém megyei irodájának vezetője elmondta, hogy a maihoz hasonló rendezvények külön jelentőséggel bírnak, hiszen találkozik a jelen és a jövő elképzelése, a vidéki életet meghatározó kulturális és közösségi közlekedését befolyásoló tervek és elképzelések ismertetése.

Jelinkó Kata (Képgaléria: ITT)

Programon kívül került sor a Bakony Fotóklub Színek és formák fotókiállításnak a megnyitójára, amit Jelinkó Kata fotós ajánlott a közönségnek. Elmondta, hogy az összeállítást a Magyar Fotográfia napjára készítették, ami augusztus 29-én volt. „Akkor jó egy fénykép, ha el tud minket indítani egy gondolati úton és meg tudunk benne merítkezni” – fogalmazott. A fotóklub az elmúlt 20 évben 236 pályázaton indult és 131 esetben díjjal tértek haza. Munkásságukat hazánkon kívül tíz külföldi országban ismerhették meg az érdeklődők.

Az IKSZT rövid és hosszú távú fejlesztését (NAKVI) Budinszky István a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet munkatársa ismertette.
Ezt követően „A közösségi közlekedés hatása a helyi közösségi, kulturális életre, a vidék fejlődésére” című konferencia keretében bemutatott be eredményeit a Bakonyvasút Szövetség, amelyik a Győr-Veszpém vasútvonal megmentésének és újjáéledésének fő szervezője volt. Bödecs Barnabás, a Bakonyvasút elnöke tartott előadást nem titkoltan azzal a céllal is, hogy felmutassa a jelenleg szüneteltetett Hajmáskér-Lepsény-(Dombóvár) vonal menti Sóly településnek (és a vasútvonal többi falujának), melyek azok az eredmények, amelyeket elértek a Győr-Zirc-Veszprém vasút megmentésével. Bödecs Barnabás előadásában kiemelte, hogy a bakonyi, „újjáélesztett” vasútvonalon jelentősen megnőtt az idegenforgalom és ennek nyertesi a vasút mellett meghúzódó települések is egyben, ahol új munkahelyeket tudtak teremteni.

Szintén napirenden kívül ismertette Sebestyén István a Balaton Fejlesztési Tanács számára kidolgozott rövid és hosszú távú, elsősorban kötött pályájú vasúti fejlesztéseket és az ahhoz kapcsolódó, elsősorban idegenforgalmi szempontokat előtérbe helyező közösségi közlekedési fejlesztéseket és a folyamatban lévő pályázatokat.
A Rendezvény a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodája, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal (MNVH) Veszprém megyei irodája és Sóly Község Önkormányzata szervezésében jött létre.
A rendezvényen számos, a térség fejlesztését érintő település polgármestere vett részt.

A szervezők helyi ételekből, italokból tartottak gasztronómiai bemutatót.
Az esemény moderátora Számfira-Trupoli Nóra területi koordinátor volt, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája képviseletében.
A rendezvénysorozat további alkalmai:
Szeptember 26. Nagyvázsony (Értéktárak, Hungarikum Klubok, Érték-Őr Program)
Október 10. Öskü (LEADER, kulturális vidékfejlesztés, 2014-2020 tervek)
November 13. Szentkirályszabadja (szervezetfejlesztés és kommunikációs tréning)
November 27. Szigliget (Turisztika és kultúra, TDM)
 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!