Csökkenő állami támogatás mellett is tartani tudjuk szolgáltatásunk színvonalát

balaton.vehir.hu 2012. 08. 09. 08:18

Nyilatkozta hírportálunknak Bikádi Károly László, a Hajmáskér-Sóly Társegyházközség református lelkésze.

Mikortól és mennyivel csökken az állami normatív támogatás mértéke és ez mennyiben érinti az év elején létrehozott házi segítő szolgálat mindennapi feladatait?

2012 augusztusától az eddig 94,5%-os kiegészítő normatíva 80%-ra csökken, mely azonban nem befolyásolja sem a szolgáltatás színvonalát, sem dolgozóink bérét és juttatásait. Kezdettől fogva számítottunk arra, hogy a majd 100%-os kiegészítés csökkenni fog ezért beruházásainkat és beszerzéseinket az év első felére ütemeztük, mostanra csak a kisebb vásárlások, illetve kiadások maradtak.

Jelenleg hol biztosítják a mindennapi segítséget, hány fővel végzik?

Jelenleg a Veszprémi, Várpalotai, Balatonalmádi, és Zirci Kistérségekben végezzük munkánkat 75 szociális gondozóval, 2 falugondnokkal és öt fős adminisztratív gárdával dolgozunk. Ez a csapat tökéletesen összeérett az elmúlt hónapokban és bebizonyította, hogy hatékonyan és magas színvonalon képes ellátni feladatát.

Milyenek a visszajelzések a 65 éven felüli ellátottaktól, mennyire elégedettek kollégái munkájával?

Azt hiszem tökéletesen elégedett lehetek, hisz nem csak az ellátottak hálás szavai, de immáron több hatósági vizsgálat is bizonyítja, munkatársaim fél év alatt az egyik legmagasabb színvonalú ellátást nyújtó, és legtökéletesebb adminisztrációval rendelkező szolgálatot állították fel. Tavaly december óta összesen 2 kolléga munkája nem volt kielégítő, de ők már nem is tartoznak a csapathoz. Mind a szakmai, mind a gazdasági vezető munkájával elégedett vagyok. Persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy az én elégedettségemnek legfőbb mércéje az a sok száz hálás ellátott akik eddig jelezték felém, hogy munkatársaink nélkül, nemcsak nehezebbek lennének a hétköznapjaik, de sivárabbnak is látnák az életük.

Télen a kemény fagy és a hó jelentett gondot, az idei nyáron is megtapasztalhattuk a tartós kánikulát, ez milyen hatással volt egyaránt ellátottra és házi segítőre?

A fagy, a hó, és a kánikula elviselése is egyformán része a munkánknak, sőt ilyenkor van igazán segítség a napi jelenlétre. Amikor 40 fokban az idősek már az udvarra sem tudnak kimenni, elengedhetetlen, hogy legyen valaki aki bevásárol, megeteti a kutyát, megöntözi a leandereket, vagy épp elkíséri az idős embert az orvoshoz. Mi fiatalabbak bele sem gondolunk, hogy milyen fontos egy beteg nyugdíjasnak, a naponkénti kapcsolattartás a külvilággal, melynek gyakran mi vagyunk az egyetlen lehetőségei. Persze, ilyenkor talán nehezebbek a körülmények, de ilyenkor látja érzi a gondozó is, hogy megéri a gondoskodás, és a munka amit végez, nem egyszerűen megélhetés, de keresztyéni elhívatás, küldetés. Nem egyszerűen szociális gondozás, de keresztyéni, felebaráti gondoskodás, diakónia.

Gondoltak-e már arra, hogy működési területüket a közeljövőben kibővítik?

Mint korábban már említettem nem a terjeszkedés, inkább a minőség és a hatékonyság növelése a célunk. Ennek elérése érdekében Nagyvázsonyban a Pontes Alapítvánnyal együttműködve nyitottunk irodát, és a közeljövőben tervezzük egy várpalotai, majd veszprémi iroda beindítását, ahol mind a gondozók, mind az ellátottak könnyebben tudják a gondozással kapcsolatos ügyeinket intézni. Persze természetesen változik a jogszabályi környezet, vagy lehetőség nyílik más területen is bővíteni szolgálatunkat, készek vagyunk új erővel szolgálni népünket és egyházunkat, hisz erre hív minden keresztyént a Mennyei Atya és erre a szolgálatra küld mindannyiunkat a Megváltó Krisztus Igéje.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!