"Hajózni muszáj" és aki nem fejlődik, az sorvadni fog

balaton.vehir.hu 2012. 03. 22. 10:08

Nyilatkozta hírportálunknak Bikádi László Károly, a Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközség lelkipásztora.

Hogyan fogadták a gondozottak a házi segítségnyújtók megjelenését?

Meglepő módon a Dunántúlon nincs akkora ismertsége a HS-nek mint az Alföld keleti régióiban, sokan nem is hallottak még arról eddig, hogy van ilyen ellátási forma és igényelhetik a naponta történő gondoskodást. Mások azért nem éltek a lehetőséggel eddig, mert az állami és civil szféra szolgáltatói, gyakran ellátási díjat kérnek ezen szociális szolgáltatásokért, mely főként a legrászorulóbb kisnyugdíjas réteget jelentősen megterhelheti. Ugyanakkor látnunk kell, ez a legtakarékosabb ellátási formák egyike. mert míg egy szociális otthonban 20 ellátott napi ellátása 80.000.000 költségvetést jelent a fenntartónak 18-19 munkavállalóval, ugyanebből az összegből, mi 25 fővel 225-250 nyugdíjast látunk el. Nem is beszélve arról, hogy míg egy idős otthon kiszakítja az ellátottat a korábbi életteréből, mi otthon a saját megszokott, szeretett környezetében gondoskodunk róla és könnyítjük meg hétköznapjait. Mindezek után nyugodtan állíthatom, hogy napról napra jobban szeretik ezt az ellátástípust, mely hatékonyabb és olcsóbb is mint a bentlakásos otthonok.

Hány főt látnak el manapság a munkatársai?

Azt hiszem, lelkészként nyugodtan állíthatom, a mi történetünk egy igazi PANNON CSODA. 2011. szeptemberében kezdünk előbb 1 falugondnokkal Sólyon, majd decembertől 4 fő házi segítségnyújtót állítottunk szolgálatba. A rendkívüli igény miatt január 1-től már 25 főre emelkedett az ellátók és 225-re az ellátottak száma. Március 1.-től pedig már 75 szociális gondozóval közel 700 rászorulót látunk el.

Mennyire tartja fontosnak az egyház a karitatív tevékenységet?

A Keresztyén egyház mióta létezik, életvitel szerűen végzi a szeretetszolgálatot, hisz Isten elsődleges parancsa a szeretet. („Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 5Móz 6,5 10,12 38 Ez az első és a nagy parancsolat. 39 A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. 3Móz 19,18 Róm 13,9 40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.”) Máté ev: 22:37-40

Persze ennek intézményes gyakorlása már lehetőség, vérmérséklet és szándékfüggő. Egy 80 fős intézményes szolgáltatás felépítéséhez, és működtetéséhez tervezői, és szervezői adottságok szükségesek, arról nem is beszélve, hogy mennyi nem alvással, aggodalommal és küzdelemmel jár mindez.
Persze aki hozzám hasonlóan vallja a "navigare necesse est" elvet, annak belső parancs egy ilyen rendszer kiépítése és működtetése.

Házi segítségnyújtók képzése

Jó munkáltató- e az egyház?

Amikor az emberek jelentős része egyáltalán nem talál munkát, sokan szeretnek minket pusztán azért mert vagyunk, de természetesen mi is megpróbálunk a lehető legjobb anyagi és lelki hangulatot biztosítani dolgozóinknak. Folyamatos képzésben és lelki gondozásban részesülnek, mely segít konfliktusaikat feldolgozni, és még megértőbben fordulni az ellátottak felé.
Talán az is elmond valamit az itteni légkörről, hogy közvetlen munkatársnőim - nőnapon - engem a munkaadót, a férfit leptek meg egy a gyülekezet címerével díszített tortával.

Tervezik-e a szolgáltatás fejlesztését?

Ahogy már mondtam: "hajózni muszáj" és aki nem fejlődik, az sorvadni fog. Ugyanakkor most először szeretnénk a rendszert és a módszereink színvonalát fejleszteni, és ha nyílik újabb lehetőség, mondhatnám: "odaérünk a hídhoz", lelkesen fogunk majd átkelni rajta....

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!