Fiatal balatoni filmes

balaton.vehir.hu 2020. 03. 03. 13:36

Vigh Bálint, 29 éves balatonalmádi lakossal beszélgettünk tervekről, álmokról, alázatról, tiszteletről, akinek Álmokfutás című, első kisfilmjét mutatják be a hétvégén Budapesten, zárt ajtók mögött, szakmai közönség előtt.

 

Középen Vigh Bálint

-      Mesélj magadról egy kicsit, mit lehet rólad tudni?

-        Vigh Bálintnak hívnak, balatonalmádi lakos vagyok, most leszek 30 éves, a film bemutatójának napján. Alapvetően informatikus vagyok, de szép lassan begyűrűzött ez a művészeti program az életembe és elkezdtem filmeket készíteni, amit soha nem tanultam iskolai keretek között, autodidakta módon kezdtem el. Körülbelül 7-8 éve kezdtem el analóg fotózással foglalkozni, majd később digitális fotózással és videózással. Kísérleti videókat készítettem a barátaim segítségével, amiken csak sétáltak, almát ettek, vagy valamilyen mozdulatsort mutattak be, melyeknek az volt a célja, hogy gyakoroljam magát, a videó készítését, illetve a különböző vágási technikákat és módokat. Ezeket feltöltöttem a Youtube-ra, igaz, nagy nézettséget nem értem el velük, de nem is ez volt a célom. Később videókat és klipeket kezdtem el forgatni, készíteni, melyeknek az operatőre és a vágója is én voltam. A tavalyi évben úgy döntöttem, hogy szeretném magam valami újban kipróbálni, ezért belekezdtem egy rövidfilm forgatókönyvének az írásába.

-        Hogy jött az életedbe a filmkészítés, mint művészet?

-        Mindig is vonzottak azok a dolgok, melyek értékállók és értéket közvetítenek, amik fent maradnak a jövő generációi számára. Tartalmasnak mondható vagy tartalmasabb életet szeretnék élni és valami hasznossal szeretnék foglalkozni. Így kötöttem ki a filmek világában. Már általános iskolás koromban is rengeteg filmet néztem. 3-4 filmet kivettünk a DVD kölcsönzőből, leültünk a barátainkkal, osztálytársainkkal és egy délután alatt megnéztük, mely minden egyes alkalommal, egy csodálatos világgal ért fel számomra. 2012-ben a Felhőatlasz című film nagy hatással volt rám, és akkor tudatosult bennem, hogy van értelme filmekkel foglalkozni és film készítéssel akarok foglalkozni.

-         Nagyon nehéz olyan filmet készíteni, aminek van értékközvetítő hatása és tömegekhez jut el.

-        Igen, van, aki értelmetlen propaganda filmet készít, készített, erre az egyik legjobb példa diktátorok propaganda filmje, melyet önös érdekből készített, készíttetett. De vannak olyan filmek, rétegek, melyeknek kifejezetten társadalom formáló hatása van, értéket közvetít, mely egy fajta kapaszkodó az erre a stílusra fogékonyak számára. Véleményem szerint kétféleképpen lehet ezt megvalósítani. Vannak a réteg-, művész filmek, mely kevés emberhez jut el, és vannak az univerzális filmek, melyek célja a szórakoztatás. Én a kettőt szeretném ötvözni, olyan elemeket használni, alkalmazni, mely a művész filmekre jellemző, viszont széles tömegekhez szeretném eljuttatni. Számomra ilyen a 90’-es évek végén megjelent Mátrix, ami filozófiai kérdéseket feszeget, a legújabb technológiai trükköket vetették be, így egy meghatározó kultfilmmé vált. De beszélhetünk a Harcosok klubjáról, Az amerikai história x-ről vagy Az amerikai szépségről, melyek szintén egzisztencialista filmnek tekinthetők, ha belepillantunk a szereplő-, stáb listába, de mégis olyan elemeket használtak a filmek készítése során, melyek a művész filmekre jellemzők. Többek között emiatt is határoztam úgy, hogy a forgatókönyvírás minél magasabb szintjére fejlesszem magam, és folyamatosan tanulom, mert nem minden esetben elegendő egy jó színészi játék, effektek, stb., ez ennél sokkal komplexebb és összetettebb. Mindig nagy terveim vannak, ambícióim és elvárásaim magammal szemben, hiszen fontos, ha az ember ki akar törni a szürke hétköznapokból, túlszárnyalva az előző munkákat. A következő projektem és tervem már egy 1,5 órás film angol nyelven.

-        Miért angolul?

-        Ahhoz, hogy ki tudj törni a nemzetközi piacra, vagy angolul kell készítened a filmet, vagy elismertté kell válnod egy fesztivál segítségével, pl. Oscar. Nem szeretek a langyos vízben ejtőzni, ezért is említettem, hogy nekem elég nagy ambícióim vannak, amit nem nagyképűségből mondok, hanem úgy érzem, ha nem fogalmazok meg magamnak nagyratörő álmokat és vágyakat, akkor nem fogom elérni azokat. Minden következő projektem meg van tervezve előre, határidőkkel, film fesztiválokkal, disztribútorokkal.

-        Kicsit kanyarodjunk vissza a mostani filmedhez. Mit árulhatsz el róla minden spiolerezés nélkül?

-        2019-ben forgattuk összesen 25 fővel. Ez egy teljesen független rövidfilm, ami azt jelenti, hogy semmilyen támogatást nem kaptunk, igazából hívhatjuk szerelemgyereknek is, mert mi, a készítők tettük bele a saját pénzünket, illetve volt, aki a munkájával járult hozzá a film elkészítéséhez. A 9 perces játékidőben egy férfi és egy nő szereplésével egy misztikus thriller keretében szeretnénk megmutatni egy tárgy erejét és annak alakulását.

-        Mik a terveid ezzel a kis filmmel?

-        Most szombaton, március 7-én este lesz egy zártkörű bemutatója, melyet később Balatonalmádiban is szeretnénk megvalósítani. Később több nemzeti és nemzetközi film fesztiválra szeretnénk benevezni. Remélem, minél szélesebb körhöz jut el és minél több ember tetszését nyeri el. Ezzel is felkészítve az embereket a következő filmemre, szeretnénk egy kicsit nagyobb budget-vel megvalósítani. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy aki ki szeretné magát próbálni producerként, azt sok szeretettel várjuk, fogadjuk.          

Filmről link: www.imdb.com/title/tt11200550/

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!