Idősek napi ünnepség Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 10. 01. 16:48

Balatonalmádi, 2019. október 01., kedd - Kedden a Balaton-parti város szépkorúit köszöntötték a PKKK színháztermében. Az est a Vöröskereszt almádi szervezete szervezésében valósult meg.

 A megjelenteket Keszey János polgármester köszöntötte:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Szépkorúak!

Nagyon nagy örömöt okoz nekem, hogy ilyen sokan el tudtak jönni mai ünnepségünkre, ahol településünk köszönti nagyon fontos polgárait, az időseket. Biztos vagyok benne persze, hogy nem csak egy nap van az évben, amikor megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel fordulunk idősebb rokonaink, barátaink, ismerőseink felé. Úgy hiszem, hogy ahogy egy társadalom, egy közösség az idősekkel bánik, az nagyon sokat elmond róla.

Országunk, régiónk, településünk eredményei ugyanis nagyban köszönhető Önöknek, akik ma itt vannak. Egy élet megpróbáltatásai és munkája áll Önök mögött, és úgy gondolom, ez ismeretlenül is elismerésre méltó. Ugyan sokuknak talán már nehezére esnek a nehezebb feladatok, tapasztalatukkal, tanácsaikkal gyakran még így is hozzá tudnak járulni közös boldogulásunkhoz.

Úgy gondolom, hogy a mai nap a köszönetről kell hogy szóljon, arról, hogy hálásak vagyunk Önöknek azért, amit értünk, a gyerekeikért, unokáikért, déd- vagy ükunokáikért tettek és tesznek. Az egész település nevében nagyon köszönöm mindazt a figyelmet, törődést, kemény munkát, amivel hozzájárultak mindannyiunk boldogságához és boldogulásához!

Persze ezek csak szavak, de településünkön igyekszünk tettekkel is hozzájárulni a mindennapok nehézségeinek megkönnyítéséhez.

Mennél idősebb az ember, annál gyakrabban köszönnek el úgy tőle a boltban, a hivatalokban, hogy: „Jó egészséget!” Természetes dolog, hogy az életkor előrehaladtával egyre nagyobb hangsúly kerül az egészségre, hiszen egyre gyakoribb, hogy krónikus betegségekkel, állandóan jelenlévő fájdalmakkal kell megtanulni együtt élni. Nem véletlen az a sokszor hallott mondás, hogy „csak egészség legyen, minden más jön magától”. Fontosnak tartottuk tehát, hogy az egészség megőrzése és visszaszerzése, illetve a betegségek okozta szenvedés csökkentése nagy hangsúlyt kapjon. Ezért építettük újjá az Almádi egészségház után a vörösberényi rendelő épületét is.

A betegségmegelőzéshez, illetve a betegségek időben való felismeréséhez tartozik az Egészségházon belül működő Egészségfejlesztő Iroda által szervezett szűrőnapok bevezetése. Ezeken az alkalmakon mindenkinek lehetősége volt megvizsgáltatni magát, hogy az esetlegesen kezdődő bajt még idejekorán fülön lehessen csípni. Orvosok szokták mondani, hogy a legtöbb betegség esetében egy korai diagnózissal óriási mértékben megnő a gyógyíthatóság valószínűsége.

A szociális rendszerünkben regisztrált időseket rendszeresen felkeresik a Balatonalmádi Család-, és Gyermekjóléti Központ, és Szociális Szolgálat munkatársai, meggyőződnek arról, hogy minden rendben van körülöttük, nem szenvednek hiányt semmiben. A külterületeken, a közbiztonság szempontjából kevésbé ellenőrzött területeken elhelyezkedő házaknál is rendszeres a rendőrségi és polgárőrségi járőrözés. Ennek következtében mérhetően visszaesett az idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma a településünkön.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves örökifjú Polgártársaim!

Az idősebb népesség társadalmunk jelentős és fontos alkotóeleme. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mind társadalmi, mind emberi, mind anyagi szempontból megkapják az őket megillető megbecsülést a fiatalabb nemzedéktől.

Az időskor sokszínű, mindenki másképp éli meg életútjának, egészségi állapotának, lehetőségeinek megfelelően, de számos olyan készség és tulajdonság van, ami ekkorra érik meg, és méltán jelent követendő példát a fiatalok számára, ugyanakkor biztosítja az időskorúak méltóságát és megbecsültségét. Az idősebbek elfogulatlanabbul szemlélik az életet, higgadtak, tárgyilagosak. A létet a maga teljességében élik meg, ez határozza meg gondolataikat, cselekedeteiket. Méltán vívták ki ezzel településünk megbecsülését.

Egyre többször fordul elő, hogy sokan még nyugdíjasként is dolgoznak, remélhetőleg kevésbé kényszerből, mint inkább az aktivitás igényéből fakadóan. Én az árnyoldalai mellett mindenképpen örömteli fejleménynek tartom, hogy az idősek amellett, hogy az orvostudomány fejlődése miatt egyre tovább vannak velünk, sokan tovább és aktívabban vesznek részt életünkben, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt. Persze megértem, ha valaki számára ez bosszúságnak vagy túl sok fáradságnak tűnik, és semmi esetre sem szeretném, ha bárki ezt kényszerűségként élné meg, de öröm látni, hogy egyre tovább aktívak az emberek, ami véleményem szerint hozzájárul ahhoz is, hogy egyre tovább élnek.

Köszönöm Önöknek, hogy hasznos tanácsaik mellett sokan még mindig hozzájárulnak aktivitásukkal is közösségünk boldogulásához! Talán soha nem jelentett akkora kihívást idősnek lenni, mint a mai világban, és hálás örömmel látom, hogy milyen sokan és milyen lelkesedéssel veszik ki a részüket a mindennapok küzdelmeiből!

Köszönöm mindannyiuknak, amit közösségünkért tesznek, és kívánok még egyszer annyi boldog évet, amennyi eddig megadatott Önöknek!

Köszönöm a figyelmüket, és persze jó szórakozást kívánok a mai délutánhoz!

Keszey János, mellette Benedek Anna a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesület elnöke

A beszédet követően a teremben lévők közül a két legidősebb hölgyet és urat felköszöntötték:

A köszöntéseket követően a Csopak Táncegyüttes fellépését hatalmas vastapssal köszönte meg a közönség

Stanka Mária a Balatonalmádi Rendőrkapitányság r. őrnagya előadásában felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy hogyan ne váljanak áldozattá a mindennapaikban és a közelgő ünnepek alkalmával az idősebb korosztály tagjai

Az est során finom étellel, itallal és tánczenével kedveskedtek a szervezők a meghívottaknak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!