Kerényi Imrére emlékeztek Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 09. 26. 18:40

Balatonalmádi, 2019. szeptember 26., csütörtök - A Kossuth- és, Jászai Mari-díjas rendezőre, érdemes és kiváló művészre emlékező tárlat nyílt Balatonalmádi-Vörösberény városrészében, a Magtár Rendezvényközpontban.

A Balatonalmádi Város Önkormányzata és a Veszprémi Petőfi Színház rendezésében látható kiállítás felidézi Kerényi Imre pályáját. A megjelenteket Keszey János, Balatonalmádi polgármestere köszöntötte, a kiállítást, Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, hogy "Kerényi Imre álmok álmodójaként ezer szállal kötődött Balatonalmádihoz. Ő álmodta meg a várost összművészeti központnak. Mi szövetséget kötöttünk annak érdekében, hogy Magyarország Kormánya adjon segítséget a Magtár Rendezvényközpont és a volt Jezsuita Kolostor városi tulajdonba kerülléséhez, a Vörösberény Program beindításához és a volt kolostor feljításához. Az "Isten szekerén" című kiállítás neki állít emléket." - fogalmazott Kontrát Károly. A kiállítást a  Kossuth-díjas Piros Ildikó nyitotta meg. 

A "Hajó" szobor, amely a megemlékezést megelőzően került felavatásra a Kolostor épületének kertjében, Veszeli Lajos festőművész alkotása így tisztelegnek Kerényi Imre munkássága előtt

A megnyitót követően a tanítványok és pályatársak részvételével, emlékest keretében idézték fel a legendás rendező alakját, elsőként  Huszti Péter Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész lépett a színpadra. Majd Götz Béla, Hirtling István, Pikali Gerda és Piros Ildikó színművészek, valamint Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász fogalmazták meg személyes gondolataikat Kerényi Imréről.

Az impozáns épületben 23 tablón mutatják be Kerényi Imre pályafutását, színházi-rendezői munkásságát számos fotóval illusztrálva. A tárlalot Balatoni Mónika készítette, egyben ő volt az est háziasszonya, beszélgető parnere a visszaemlékezőknek, pályatársaknak.

Kontrát Károly, Piros Ildikó és a Kossuth és Jászai Mari-díjas Huszti Péter

Keszey János, Kontrát Károly és Piros Ildikó

Keszey János polgármester

Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a rendezvény társszervezője

Mellocco Miklós Kosuth-díjas szobrászművész

Az épület hatalmas aulája csordultig megtelt érdeklődőkkel, pályatársakkal

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!