Almádi Napok, csodálatos környezetben

balaton.vehir.hu 2019. 07. 12. 23:43

Balatonalmádi, 2019. július 12., péntek – A Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar koncertjével vette kezdetét az Almádi Napok az Európa Szoborpark körszínpadán majd felavatták Béres János Csitri című bronzszobrát.

A gyermekkar már többször adott koncertet az elmúlt évek során a Balaton-parti városban, pénteken este is felcsendültek Kodály és Bartók dallamok, amit a közönség hatalmas vastapssal köszönt meg, különösen szép környezetben, a százéves platán fák árnyékában.

Kajári Gyula

Kajári Gyula az Almádi P-Art Alapítvány elnöke elmondta, hogy a szoborpark 2013-ban valósulhatott meg, Veszeli Lajos festőművész ötlete alapján. Az induláskor olasz, majd 2017-ben finn és jelenleg lengyel szobrászművészek alkotásai is láthatók a parkban. A több, mint félszáz alkotás a parkban mára már több száz millió forintos értéket képviselnek. A kiállított szobrok részben állandó, részben ideiglenes jelleggel vesznek részt a szabadtéri tárlaton – fogalmazott Kajári Gyula. Majd hozzátette, hogy az alapítvány felajánlotta a szobrászművésznek, hogy megtéríti az alapanyag költségét, amit Béres János nem fogadott el, hanem felajánlott az ifjú tehetségek támogatására.

Béres János és Péntek Imre

Péntek Imre József Attila és Radnóti-díjas költő ismertette Béres János szobrászművész Csitri című bronzszobrát, amely a szoborpark legújabb alkotása. A neves literátor kiemelte, hogy az alkotás első sorban a fiatal lányból később érett asszonnyá váló folyamat egyik pillanatát ábrázolja, amelyen jól érzékelhető a mitológiai ihletés is.

Péntek Imre, Béres János és Veszeli Lajos

További programok:

2019. július 13. szombat

19:00-20:30 - Ádám és Dani akusztikus estje

21:00-22:30 - Rulett Együttes zenél

2019. július 14. vasárnap

19:00-20:30 - Soul and Emotion soul-funky koncertje

21:00-22:30 - Éste Együttes

Süle - Trócsányi Szerzői Est

Szórakoztató zenés kalandozás


 Szombat és vasárnap 17:00 órától a NAPRAFORGÓHÁZ játéksátra és a CSODATÁR program ésszel és ügyességgel interaktív játékkal várják az egész családot!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!