A tűz, a világosság és a fény ünnepe Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 06. 23. 22:26

Balatonalmádi, 2019. június 23., vasárnap – Előadások, HolddalaNap koncert, néptánc, tűzgyújtás várta a rengeteg érdeklődőt Balatonalmádi Vörösberény városrészén a Magtár épületében a Szent Iván éji ünnepen.

 -Ma a tűz, a világosság és a fény ünnepére emlékezünk, elevenítjük fel – fogalmazott Gráfik Imre néprajzkutató. Diavetítéssel kísért előadásában a görög mitológiától, egészen napjainkig elevenítette fel a Szent Iván éj ünnep, népszokás, néphagyomány kialakulását. Külön kiemelte Kodály Zoltán zenei gyűjtését, aki a XX. század elején Zobor vidéki dalokat gyűjtött.

Gráfik Imre

Regenye Csaba amatőr csillagász-tanár a csillagászat kialakulást és az ünnep különböző megjelenési formáit ismertette a profántól a szakrális ábrázolási módokig, földrészeken átívelő időutazásban.

Majd a Magtár nagytermében a HolddalaNap együttes adott fantasztikus koncertet a teljesen megtelt teremben. Ezt követően a zenészekkel együtt mindenki kivonult az épület színpadjához, ahol néptáncok fáklyákkal meggyújtották a máglyát és kezdetét vette a Szent Iván éji mulatság és a kívánságok elmondása. Majd Regenye Csabával jelenleg is tart a távcsöves csillagnézés.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!