90. Ünnepi Könyvhét: Czuczor Sándor új könyvét mutatták be Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 06. 14. 19:48

Balatonalmádi, 2019. június 14., péntek - Pénteken este mutatták be Czuczor Sándor Kronológiai Kóstoló című könyvét a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár épületében.

 A megjelenteket Dudás Zsolt köszöntötte az Almádiért Közalapítvány elnöke kösöntötte, aki elmondta, hogy a kötet immár a 16. amely a közalapítvány gondozásában jelent meg.

Czuczor Sándor (b.) és Dudás Zsolt

A szerzővel Fábiánné  Sáray Anna beszélt, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője. A 134 oldalas kötet alcíme a Balatonalmádi és környéke alcímet viseli.  Czuczor Sándor elmondta, hogy az eredeti dokumentumok felkutatásakor sokat segített neki az angol-történelem és a latin nyelvtudása. Az évszázadok során hihetetlenül változtak, módosultak, megszűntek a település nevek - fogalmazott. 

Czuczor Sándor és Fábián Judit

A Kronológiai kóstoló 527-től 1526. augusztus 26-ig, a mohácsi vészig öleli fel a különböző települések évszámokhoz  köthető eseményeit. A könyv nagyon izgalmas, jól nyomon követhető a települések névváltozásai, de volt olyan per is, ami több, mint négyszáz évig tartott.

Czuczor Sándor elmondta, hogy a kötetet diákoknak, tanároknak, gondolat ébresztőnek szánta, amit a jövőben még alaposabb kutatómunkával majd ki lehet egészíteni. Mindamellett az olvasmányos könyv számos érdekességet, adatot és tényeket közöl az olvasóval.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!