Hét ország fiataljai Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 05. 08. 17:17

Balatonalmádi, 2019. május 08., szerda – Az egy hetes nemzetközi program tapasztalatairól Takáts Emese tréner válaszolt hírportálunk kérdéseire.

 

-Milyen program keretén belül valósult meg a program?

A projekt ez EU Erasmus ifjúsági csereprogram pályázat keretén belül a magyarországi Tempus Közalapítvány segítségével valósult meg. Így összesen hét országból (Törökország, Málta, Olaszország, Lengyelország, Litvánia, Görögország és Magyarország) összesen 44, 18 és 30 év közötti fiatal érkezett ide a Balaton partjára.

Mi a találkozó lényege?

A projekt témája a különböző kultúrák békés egymás mellett élése. Ha az egyén mélyebb önismereteket szerez, akkor könnyebben tudja befogadni, megismerni és elfogadni a különböző kulturális hátterű egyéneket és ha az egyén képes elfogadni önmagát, akkor majd így lehet ledönteni a sztereotípiákat. Nálunk közösségi foglalkozások vannak, úgynevezett non-formális eszközökkel dolgozunk, a fiatalok aktív bevonásával, beszélgetve, műhelymunkát folytatunk.

Hogyan gondolkodnak a fiatalok, milyen a visszhang?

Nagyon jól érzik magukat, minden este egy-egy ország mutatkozik be, bemutatják kulturális értékeiket és nem maradhat el a táncház sem, amit kötetlen beszélgetés zár.

Milyen lesz a folytatás?

Ma szerda van és pénteken mindenki hazautazik, de ezzel még nem zárul a projekt, mert mindenki a saját hazájában elvégzi a nyolc lépcsős kompetenciát, amelyet követően kiértékelik a fiatalok fejlődését. A jövőben is folytatni fogjuk ezt a nemzetközi projektet, ahol majd legközelebb hazánkat fogja képviselni 5-6 fiatal először Törökországban majd Görögországban és Litvániában az egy hetes képzések során. Talán még azt is kiemelném, hogy a képzés végén minden fiatal kap Yothpass-t, ami tanúsítvány az egy hetes képzésről és Európában nagyon népszerű a tanulmányok során.

Takáts Emese és Alessandro Amoroso

Aleksandra Rybak

Hírportálunk megkérdezte Aleksandra Rybak, aki Varsóból és Alessandro Amorosot, aki Milánóból érkezett, hogy hogyan érzik magukat a Balatonnál, a közösségben. Mindkettőjükben közös, hogy már harmadszor vannak Magyarországon.

-Nagyon jól érezzük magunkat Magyarországon, a Balaton csodálatos, mindenki kedves, az ételek finomak. A környéken is kirándultunk, az első egy-két nap az ismerkedésé aztán már a harmadik napon úgy érzed, hogy egy nagy család vagytok. Ma az ötödik napon már szomorú vagy, hogy holnapután pénteken már mindenki hazautazik és már most mindenki hiányzik – fogalmaztak.

 

Arra a kérdésre, hogy mit gondoltok Európa jövőjéről – rengeteg a motivált fiatal Európában, nem elég csak azt mondani, hogy „Európa”, mert az így az csak egy üres szó, amit meg kell tölteni tartalommal, amire leginkább a fiatalok alkalmasak és leginkább egymást kell elfogadnunk – fogalmaztak.

Egy kis délutáni lazaság

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!