400 milliós állami támogatás a vörösberényi Kolostor épületére

balaton.vehir.hu 2019. 04. 24. 15:37

Balatonalmádi, 2019. április 25.,szerda - Sajtótájékoztatót tartott Balatonalmádi polgármestere, Keszey János és Kontrát Károly országgyűlési képviselő a vörösberényi Kolostornál a 400 millió forintos kormányzati támogatás ügyében, mellyel lehetőség nyílik a Kolostor teljes felújítására, hogy színvonalas kiállítások, nívós színházi előadások, koncertek helyszíne lehessen.

 -Balatonalmádi 2018-ban nulla forintért kapta meg a vörösberényi Kolostor épületet az államtól, 500 millió forint támogatással, amelyből 300 millió forint a Kolostor épületének felújítására fordítandó, a további 200 millió forint pedig közösen a Magtár és Kolostor épületek programszervezési-programjainak költségeit fedezi öt évre – ismertette Keszey János polgármester. Majd hozzátette, hogy az újabb 400 millió forintos állami támogatás a nagycsütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, ami annyit jelent, hogy immár összesen 700 millió forint áll rendelkezésre a Kolostor épületének teljes rehabilitációjára. Reményei szerint a munkálatok még idén ősszel megkezdődnek. Keszey János egyúttal köszönetet mondott a kormány és Kontrát Károly képviselő támogatásának.

Kis Viktor (b.), Keszey János és Kontrát Károly

Kis Viktor a projekt építésze elmondta, hogy ez a pénzönszeg már biztos fedezet a munkálatok teljes elvégzésére, amelynek során többek között teljesen megújul az épület homlokzata, a tető héjazatának cseréje, új nyílászárok, korszerű fűtés és hűtés technológiát építenek-alakítanak ki az épületben, de új konyhát és éttermet is kialakítanak. A szobák is teljesen megújulnak csak úgy, mint az épületet övező szabadtéri zöld felületek is – fogalmazott az építész.

Kontrát Károly elmondta, hogy méltón nevezhetjük ünnepnek a mai napot, mert ezzel az újabb beruházással Balatonalmádi a környék, a Balaton és a térség kulturális központjává válhat a jövőben. Már most hatalmas az országos érdeklődés a Magtár és a Kolostor épületeiben tartandó programok iránt, amely programcsokrot az idei évtől Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója fogja össze. Kontrát Károly képviselő még annyi műhelytitkot elárult: az idén Balatonalmádiban tartott, kihelyezett Fidesz frakció ülésen személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknél lobbiztak a Kolostor épületének további állami támogatásáért, ezért ez úton hálás köszönet a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek a támogatásért – hangsúlyozta a képviselő. Külön köszönet illete Kerényi Imrét, aki a kezdetek óta, bekövetkezett haláláig (2018. augusztus 11.) kovásza, megálmodója,  mozgató rugója volt a vörösberényi programoknak - zárta gondolatait Kontrát Károly.

A magtár idei programjai már elkészültek, amit külön sajtótájékoztató keretén belül fognak ismertetni a szervezők.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!