Egypercesek Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2019. 01. 26. 19:23

Balatonalmádi, 2019. január 26., szombat – A magyar kultúra napja alkalmából a Dvorák Patka Színház művészei Egypercesek címmel, pantomim produkcióval léptek a közönség elé a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár színháztermében.

A groteszkeket Dvorák Gábor és Patka Heléna adta elő. - A darabot Örkény István Egyperces novellák című kötete, valamint az író szellemisége ihlették. Az előadás nem az ismert novellák dramatizált változata! Az Egyperces novellák – Örkény szerint – egész regényekkel, sőt, regényciklusokkal felérő alkotások, annak ellenére, hogy szembetűnően rövidek. Őszerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem mert kevés szóval szeretnének sokat mondani. Ehhez hasonlóan az előadásban szereplő egy, vagy pár perces jelenetek is egyenként egy-egy kis drámát sűrítenek magukba. A rövid humoreszkszerű epizódok az élet egy-egy kiragadott eseményének, villanásnyi gesztusoknak, mozdulatoknak rendkívül tömör, lényegre törő ábrázolásai – fogalmazott Dvorák Gábor író, rendező.

Az egy órás előadást hatalmas vastapssal köszönte meg a közönség, ami nem véletlen, mert a pantomim művészet igen magas színvonalán jelenítették meg az előadók az „etűdöket”, különböző jeleneteket. A főleg fekete-fehér kontraszt pedig csak erősíteni tudta az arc mimikáit, testük gesztusait, és mindezt rengeteg groteszk humorral fűszerezve. A strand és a western-kocsma jelenethez Dvorák Gábor egy-egy nézőt is bevont a játékba, így lett interaktív.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!