Honismereti és Városszépítő Kör Almádiban

balaton.vehir.hu 2018. 11. 28. 15:26

Több éve működik egy remek civil egyesület Balatonalmádiban, a Honismereti és Városszépítő Kör. Ezek az évek hasznosan teltek el, a tagok lelkesedése, fáradhatatlansága eredményeket hoztak.

Kovács István elnök és Töltési Zsóka titkárunk a civil egyesületünk mozgató rugói. Minden hónap utolsó keddi napján ül össze a csapat, mely a négy év alatt egyre bővült és aktívabbnál aktívabb Almádi lakosok csatlakoztak és munkájukkal azon vannak, hogy szép és élhető város legyen Almádi.

Kedden rendkívülinek mondható az ülés, mivel Bándi László Veszprém Megyei Honismereti Egyesület volt vezetője is jelen volt, tanár úrral és Csapatával nagyon jól együtt működött a Honismereti és Városszépítő Kör és nagyon sok segítséget, támogatást adott.  Fontos megemlíteni, hogy Bándi László, Tölgyesi József fantasztikus könyve Veszprém megyei helytörténeti Lexikon I. kötete 2014-ben megjelent Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kiadásában és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával. Hosszú éveket vártak arra mire ez az értékes könyv megjelent. Bándi László elnök úr elmondta szándékukban van a II. kötet is elkészíteni és ehhez nagyon számítanak arra, hogy minél több lokálpatriótát, elkötelezett embert tudjanak majd bemutatni az olvasóknak.

Fotók: Molnárné Éva

Ezekben az életrajzi lexikonokban rögzítve legyenek a helyismerettel, helytörténettel foglalkozó amatőr és hivatásos kutatók munkássága. Fontos, hogy a felnövő gyermekeink ragaszkodjanak szülőföldjükhöz, megismerjék lakóhelyük környezeti, történeti értékeit, tovább viendő vallási és népi szokásait. Éljünk a jelenben, de a múlttal közösen.

Elnök úr bemutatta utódját Márkusné Vörös Hajnalka elnök asszonyt. Történelem-néprajz szakon végzett az ELTÉN. Jelenleg a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa. Személyében remek, elkötelezett nagy tudású és lelkes helytörténészt ismerhettünk meg. Elnök asszony szeretné, ha továbbra is szoros lenne az Almádi Honismereti és Városszépítő Kör tagjaival az együttműködés. Vázolta a terveket és a különböző munkacsoportok fontosságáról is beszélt.

Lényeges, hogy minél több fiatal be legyen vonva a munkába és együtt menjenek „felfedező” utakra. Találjuk meg országunk, városunk kincseit. Pedagógusoknak hatalmas szerep jutna természetesen a városokban, falvakban élő helyismerettel rendelkező személyekkel egyetemben. Vetélkedők, kirándulások is az ifjúság tudását gyarapítanák. Tervek és a bemutatkozás után Töltési Zsóka 2018 évi összefoglalóját hallgathattuk vetítéssel egyetemben. Mozgalmas év volt sok kitűzött feladatot sikerült megvalósítani.

„ Nyitott Templomok” és vezetett Körséták ,  Régi Villák Nyomában Balatonalmádiban programoknak hatalmas sikere volt az idelátogatók körében. Virágosításokkal színesebbé lett téve a lakó környezet ebben nagyon sok kör tag részt vett. Vasútállomás és környéke, Káptalanfüred, Pinkóczi temetőben is jelentős munkálatok folytak sírok és környékük rendbe tétele, ünnepi rendezvényeken való megemlékezések, koszorúzások is emelték a Honismereti és Városszépítő Kör tevékenységét és színfoltját.

Húsvétkor is a tevékeny Kör tagok Tojásfát állítottak és feldíszítése nagyszerűnek bizonyult és sok lelkes Almádiban illetve ide látogatók is aktívan kivették részüket és gyermekeknek, idősebbeknek nagyon tetszett, hogy a tojásfestés technikájába is beavatták a résztvevőket. Nagy sikere volt a Tojás díszítő játszóháznak is. Nyár folyamán a Strand Könyvtártár is sok elismerést kapott. Böjte Csaba és a gyermekkórus ismét missziós úton jártak Balatonalmádiban. Honismereti és Városszépítő Kör szorosan együtt működik a különböző civil szervezetekkel is, hogy még aktívabban, lelkesebben lehessen a feladatokat elvégezni.

Különböző pályázatok kiírására számtalan pályázó adta be munkáját, ősszel az otthonok feldíszítése pl. Tők jó Almádi ősszel számtalan szebbnél szebb fotó érkezett be, a lakókörnyezet szebbé tétele volt a fő szempont. Karácsony közeledtével a Honismereti és Városszépítő Kör ebben az évben ismét meghirdeti a „Varázslatos Karácsony Almádiban pályázatát! Ez év októberében sikeres pályázatnak köszönhetően eljutottunk a Szentendrei Skanzenbe, felejthetetlen élményben volt része a kör tagoknak, a két nagyszerű idegenvezetővel, Pazonyi Lillával és Somogyi Sándorral.

A mai összejövetel eredményes, értékes összefoglalója volt a 2018 évnek. Bándi Lászlótól fájó szívvel búcsúzott el kis társaságunk, annak reményében, hogy továbbra is fenn marad a kapcsolat. Márkusné Vörös Hajnalka személyében méltó utódot ismerhetett meg szervezetünk. Közös erővel, tenni akarással, lelkesedéssel, ismeretek bővítésével hatékonyan tudnunk együtt dolgozni a jövőben.

Hegyi Ilona Rózsa

Honismereti és Városszépítő Kör 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!