Az emberi hangnál nincs csodálatosabb hangszer - Szent Márton Kórustalálkozó 2018 (videóval)

balaton.vehir.hu Forrás: vaskarika.hu Fotó: vaskarika.hu 2018. 11. 19. 11:47

November 18-án Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete szervezésében négy kórus részvételével rendezték meg a Szent Márton Kórustalálkozót. A Szent Márton templomban a helyi kórus mellett a szentkirályszabadjai Gaudium Kamarakórus, a Balatonalmádi Városi Vegyes Kar és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium fiúkórusa volt a vendége a találkozónak.

 Már évtizedes hagyomány Szent Márton ünnepe környékén, hogy tiszteletére kórustalálkozó színhelye lesz a Szent Márton templom. Legtöbbször olyan kórusok találkoznak itt, amelyek kötődnek valamilyen módon Mártonhoz. A Szent Márton Hét zárásaként idén négy kórus szólaltatta meg az egyházi és a világi zene lélekemelő alkotásait.

A találkozón Schauermann János plébános és dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok köszöntötte a kórusokat és a hallgatóságot. 


A Gaudium Kamarakórus

Elsőként a szentkirályszabadjai Gaudium Kamarakórus varázsolta el a templom közönségét, repertoárjában szerepeltetve a magyar kórusművészet kiemelkedő személyiségének, Kodály Zoltán tanítványának, Bárdos Lajosnak egy művét (Idők vezére). A kórust Pusker János karnagy vezényelte.

Balatonalmádi Városi Vegyes Kar műsorát a műfaji sokszínűség jellemezte, többek közt Karai József 'Új regösénekét' és zongorakísérőjük, Józsa Tamás 'Szent Márton Himnusz'-át is hallhatta a publikum. A vegyes kart Kovácsné Nagy Márta vezényelte.

Esztergomból érkezett a találkozóra a Pálmai Árpád karnagy vezényelte Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium fiúkórusa. A javarészt középkori egyházi művekből álló repertoárt egy Gérecz Attila versére írt népdal is színesítette.

 

A kórustalálkozót a jogelődjeivel együtt 59 éves, Bánó Zoltán és Horváth Imre vezényelte Szent Márton Városi Kórus - létszámából is adódó - monumentális előadása zárta. Minden kórustalálkozónak hagyományos része az összkórus éneklés, így volt ez most is: a négy énekkar együtt énekelte Giovanni Pierluigi da Palestrina: Jesu Rex admirabilis című művét, Kovácsné Nagy Márta vezénylete mellett.

A Szent Márton Kórustalálkozó mindig egyfajta zenei kuriózum - katarzissal. Az, hogy lélekemelő, adódik a helyszínből is, viszont az a gyönyörű hangzás, amit templomi környezetben a kórusmuzsika nyújt, és azok a javarészt egyházi dallamok, amik közé regösének és népdal is keveredik, felülmúlhatatlan zenei élményt ad. Az emberi hang tisztaságának, együttcsendülésének semmihez sem fogható varázsát.

 <

Forrás: vaskarika.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!