Templomok éjszakája ötödször Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu Forrás: Töltési Erzsébet Fotó: Molnár Jánosné Éva 2018. 09. 26. 14:31

Ötödik alkalommal szervezte meg a Templomok Éjszakáját Balatonalmádiban a Honismereti és Városszépítő Kör.

 A Kovács István elnök által vezetett Kör a helyi Tourinform irodával összefogva 2014 óta szervez minden nyáron ingyenes templom- és villasétákat. Az idei templomsétákat főleg Fekete László önkéntes vezette, a programot két éve már „minikoncertek”  is gazdagítják, a helyi ifjú tehetségek, Józsa Dalma, Kurucz Fanni, Józsa Tamás és Kedves Lőrinc közreműködésével.

 

A Templomok éjszakáját a Kulturális örökség napján szervezték meg idén is. Az egyik cél az volt, hogy olyan helyekre kalauzolják el az érdeklődőket, ahova máskor nem juthatnak be.

Idén három ilyen hely is szerepelt a kínálatban, a református erődített templom tornya, a Szent Ignác templom sekrestyéjéből nyíló Szent Sír kápolna, valamint a jezsuita kolostor pincéje.

 

A Vörösberényi Ref. templom felé sétálókat már fél héttől kedves gitárszó csalogatta a XI-XII. századi román kori alapokon nyugvó épületbe. Papp Vera és Mesterné Ági pengette a húrokat, miközben a Józsáné Márta a templomtorony látogatását koordinálta. Csak fél óra állt rendelkezésre a sok érdeklődőnek a szűk lépcsőn feljutni a toronyba, ahol annak idején Bessenyei Ferenccel, Garas Dezsővel forgatták a Helység kalapácsa című filmet. Most újabb látnivaló is volt, pelyhes kis galambfiókák tátogattak csőrüket, rájuk is vigyáztak az óvatos toronylátogatók.

A kezdésre várakozók közül többen a kapott kis kártyákat  illesztgették, megint volt puzzle játék, a három helyszínen három versrészletet kaptak a résztvevők, melyet szép idézetté illeszthették össze az utolsó állomáson.

 

Először Faust Gyula lelkipásztor köszöntötte egy evangéliumi idézettel a résztvevőket, majd Töltési Erzsébet programismertetése következett. Ezután meglepő hangerővel a Nagykovácsi Plébánia Gitáros Énekesei: Ormay Csaba és Tegzes Endre csaptak a húrok közé, fergeteges hangulatot varázsolva az ódon falak közé.

 

Őket követte Balatonalmádi város Vegyeskara. Kovácsné Nagy Márta vezényletével három dalt adtak elő: Young - Alleluja, Bach - Jesus bleibet meine Freude és Esterházy Pál: Jövel teremtő Szentlélek, utóbbit ismertette és abban  szólót énekelt Káplán György énekművész, orgonán kísért Farkas László.

A tiszta, zengő dallamok lecsengése után indult a templomból a kb. százhatvan fő a Nagykovácsi gitárosok vezetéssel a Szent Ignác templom felé. Molnárné Éva és a Kör önkéntesei barátságosan pislogó mécseseket osztottak. A sötétben csodálatos látvány volt az énekelve kígyózó fénysor a Veszprémi úton.

 

Odalent a Szűz Mária szobor köré elhelyezték a mécseseket, közben a gitárosok egy szép Ave Máriát énekeltek, majd Szabó János atya mutatta be a templomot. Beszélt a templom freskóiról, melyek Szent Ignác, a jezsuita rendalapító életét ábrázolják, és ismertette a napokban kezdődő felújítási munkálatokat is.

Káplán György énekművész következett, Tóth István József kántor orgonakíséretével Tosti: Ave Máriáját mély érzéssel zenélték a karzatról az áhitattal figyelő hallgatóságnak.

 

Ezután Almádi ifjú tehetségei játszottak, Kedves Lőrinc Bach kétszólamú invencióiból orgonán, Józsa Dalma J. S. Bach: a-moll szólószonátájából hegedűn, végül Józsa Tamás a Zeneakadémia frissen végzett zeneszerzője saját szerzeményeit zongorán játszva varázsolta el a közönséget.

 

 

A Jezsuita Kolostorba vonultak át végül, ahol a házigazda Kaszás Attila, és a Kör ügyeskezű háziasszonyai által készített szeretetvendégség fogadta a csapatot. A Nagykovácsi Gitárosok az előző templomhoz kapcsolódóan egy csodálatos Szent Ignác éneket játszottak, majd Kovács István mutatta be a város tulajdonába nemrég visszakerült kolostort, és vezette le az érdeklődőket az izgalmakkal teli, pókhálós pincébe.

 

Köszönet illeti a lelkipásztorokat, az előadókat, a közreműködőket és az érdeklődőket. Soha ennyien még nem voltak a Templomok éjszakáján! Lehetőség volt megismerni templomainkat, épített örökségünket, és a városban működő egyházi közösségeket!

 

Köszönet az EFOP 1.3.5-16-2016-00503 Balatonalmádi Szent Imre Római Katolikus Plébánia közösségi szerepvállalás erősítése pályázat támogatásáért.

 

Fotók: Molnár Jánosné Éva

 

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!